Το Πακιστάν πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμή πυραύλων σε διάστημα τριών ημερών τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη στρατιωτική επιδρομή από την Ινδία. Η Moody’s προειδοποίησε ότι η ένταση γύρω από τη βία στο Κασμίρ θα μπορούσε να εμποδίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ισλαμαμπάντ.
Οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έχουν επιδεινωθεί, μετά από την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 26 άτομα στις 22 Απριλίου, στοχεύοντας Ινδουιστές τουρίστες στο Ινδικό Κασμίρ, την πιο σοβαρή επίθεση κατά αμάχων στην Ινδία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η Ινδία κατήγγειλε το Πακιστάν για συμμετοχή, το οποίο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε ότι έχει πληροφορίες για επικείμενη στρατιωτική δράση από το Νέο Δελχί.
Η κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο χωρών στο Κασμίρ ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα και περιφερειακούς παράγοντες.
Προειδοποίηση της Moody’s
Η Moody’s εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία του Πακιστάν, που ανέρχεται σε 350 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από ένα πρόγραμμα διάσωσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ πέρυσι, αποφεύγοντας έτσι την πτώχευση.
«Η παρατεταμένη ένταση με την Ινδία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του Πακιστάν και να καθυστερήσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, εμποδίζοντας την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Moody’s.
«Μια ένταση που θα διαρκέσει θα μπορούσε επίσης να βλάψει την πρόσβαση του Πακιστάν σε εξωτερική χρηματοδότηση και να πιέσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα», πρόσθεσε.
Η έκθεση εκδόθηκε δύο ημέρες μετά από δημοσίευμα της Reuters που ανέφερε ότι η Ινδία ζήτησε από το ΔΝΤ να επανεξετάσει τα δάνεια προς το Πακιστάν.
Η οικονομία της Ινδίας δεν αναμένεται να υποστεί σοβαρές διαταραχές, καθώς οι οικονομικές σχέσεις με το Πακιστάν είναι «περιορισμένες», αν και οι αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημοσιονομική της κατάσταση και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπλήρωσε η Moody’s.
Δοκιμές πυραύλων
Το Κασμίρ, στην περιοχή των Ιμαλαΐων, είναι επίκεντρο έντονων εχθροτήτων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, με τις δύο χώρες να διεκδικούν την περιοχή, αλλά να την ελέγχουν μερικώς.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές αυτονομιστές που μάχονται τις δυνάμεις ασφαλείας της. Το Πακιστάν αντιτείνει ότι προσφέρει μόνο διπλωματική και ηθική υποστήριξη στους Κασμύριους που επιθυμούν αυτοδιάθεση.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε τη δοκιμή ενός πύραυλου εδάφους-εδάφους της σειράς Fatah με βεληνεκές 120 km, δύο ημέρες μετά την επιτυχή εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Abdali, που έχει εμβέλεια 450 km.
Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε ότι η επιτυχής δοκιμή κατέδειξε ότι η άμυνα του Πακιστάν βρίσκεται σε «καλά χέρια».
Στο Κασμίρ, ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλάχ Ταράρ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Ινδία αυτή τη στιγμή.
Η δοκιμή πυραύλων πραγματοποιήθηκε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ετοιμότητα να βοηθήσει την Ινδία και το Πακιστάν να επιτύχουν «μεγαλύτερη κατανόηση» μετά την πρόσφατη επίθεση, και βρίσκεται τώρα στο Πακιστάν για συναντήσεις με ηγέτες. Αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία την Πέμπτη.
Η Ρωσία εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και επανέλαβε τη σημασία των σχέσεων της με τις δύο χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε την επίθεση στο Κασμίρ κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και εξέφρασε τη στήριξή του στην Ινδία στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Ραντίρ Τζαϊσβάλ στο X.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα «ενημερώσει επίσημα» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση και καλεί το σώμα να αναλάβει την ευθύνη του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, λαμβάνοντας και κατάλληλα μέτρα.
Πηγή: Reuters