Σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου 2025, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Ιάσονας, Σωσίπατρος, Σώπατρος, Πάτρα, Πατρούλα, και άλλοι.
Οι Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος
Οι Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος ανήκαν στους Αποστόλους του Κυρίου. Ο Ιάσων κατάγεται από την Ταρσό ή Θεσσαλονίκη, ενώ ο Σωσίπατρος προέρχεται από την Αχαΐα.
Το όνομα Ιάσων αναφέρεται σε δύο βιβλία της Καινής Διαθήκης: στις Πράξεις των Αποστόλων και στην επιστολή του Παύλου προς Ρωμαίους.
Ο Απόστολος Παύλος, μετά την παραμονή του στους Φιλίππους, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και δίδαξε για τρεις εβδομάδες, προκαλώντας το μίσος των Ιουδαίων, οι οποίοι ανέβασαν εναντίον του τους ανθρώπους της πόλης. Όταν οι Ιουδαίοι αναζήτησαν τον Παύλο στο σπίτι του Ιάσονα και δεν τον βρήκαν, συνέλαβαν τον Ιάσονα και άλλους αδελφούς και τους οδήγησαν στους πολιτάρχες. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά του Ιάσονα στις Πράξεις των Αποστόλων. Στην επιστολή προς Ρωμαίους, ο Παύλος τον αναφέρει στους χαιρετισμούς του.
Στην Αγία Γραφή, συγκεκριμένα στην επιστολή προς Ρωμαίους, ο Ιάσων και ο Σωσίπατρος αναφέρονται ως «συγγενείς» του Παύλου, γεγονός που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό χαρακτήρα της σχέσης τους. Πιθανώς αυτό να υποδηλώνει ότι ήταν συνεργάτες και όχι βιολογικοί συγγενείς. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο Ιάσων που αναφέρεται στις Πράξεις και την Επιστολή είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο ιερός Χρυσόστομος επισημαίνει ότι ο Ιάσων διακρίνεται και από τη πίστη του.
Ο Ιάσων φαίνεται να διατηρούσε μικρό εργαστήριο υφαντουργίας, όπου συνεργάστηκε με τον Παύλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν καταγεγραμμένος στη Θεσσαλονίκη. Το Μηναίον της Εκκλησίας αναφέρει τον Ιάσονα ως Ταρσέα, και ο Παύλος τον χαρακτηρίζει ως «συγγενή» του. Αν και ο Ιάσων μπορεί να προερχόταν από την Ταρσό, δεν ήταν χριστιανός πριν την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Εντούτοις, είναι σαφές ότι ο Ιάσων ζούσε στη Θεσσαλονίκη και έγινε μαθητής του Παύλου.