Μια νέα συνάντηση για το ζήτημα της Ουκρανίας ενδέχεται να διοργανωθεί στα μέσα Ιουνίου στο Βατικανό, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, συγκεκριμένα την Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πιθανόν να συμμετάσχει και μια αμερικανική αποστολή υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και τον ειδικό απεσταλμένο του προεδρού Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιταλικός τύπος υπογραμμίζει ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ελπίδα ότι από αυτή τη συνάντηση θα προκύψει μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να παραδέχτηκε σε ιδιωτική συνομιλία με Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο.
Τραμπ προς Ευρωπαίους: Ο Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο
Η Wall Street Journal επικαλείται τρεις πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες από τη συνομιλία.
«Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, διότι θεωρεί ότι κερδίζει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι αυτή η αναγνώριση αντικατοπτρίζει το γενικό συναίσθημα που επικρατούσε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τις προθέσεις του Πούτιν, αν και ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε από τον Τραμπ.
Επιπλέον, η δήλωση αυτή αντιβαίνει σε προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του, όπου υποστήριζε ότι πίστευε πως ο Πούτιν επιθυμούσε την ειρήνη.
Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε τη συνομιλία, παραπέμποντας σε ανάρτηση του Τραμπ σχετικά με συνομιλία του με τον Πούτιν: «Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το ανέφερα τώρα», δήλωσε.

Η WSJ αναφέρει επίσης ότι, «παρά την συνειδητοποίηση του Τραμπ ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες, αυτό δεν τον ώθησε να πράξει ό,τι οι Ευρωπαίοι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρούν αναγκαίο: να αυξήσει την πίεση κατά της Ρωσίας».
Ο Τραμπ διατήρησε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες και την προηγούμενη Κυριακή, μία ημέρα πριν από την επικοινωνία του με τον Πούτιν, η οποία διήρκεσε δύο ώρες.
«Εκείνα τα στιγμιότυπα έδειξαν ότι επεξεργαζόταν την επιβολή κυρώσεων εάν ο Πούτιν αρνηθεί την κατάπαυση», ανέφεραν γνωστές πηγές.
«Ωστόσο, μέχρι τη Δευτέρα, η στάση του είχε αλλάξει εκ νέου. Δεν ήταν έτοιμος να το προχωρήσει. Αντιθέτως, ο Τραμπ ανέφερε ότι επιθυμούσε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βατικανό», καταγράφει η Wall Street Journal.
Η τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν «το αποκορύφωμα μιας διπλωματικής προσπάθειας που ξεκίνησε περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα και είχε στόχο την πίεση στον Πούτιν».
Αν και τελικά δεν οδηγήθηκε σε επιβολή νέων κυρώσεων, «οι Ευρωπαίοι είδαν κάποια θετικά αποτελέσματα».
«Η διαδικασία βοήθησε όλους, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, να κατανοήσουν τη θέση του Πούτιν: δεν επιθυμεί να σταματήσει τον πόλεμο σε αυτό το στάδιο. Και για τους Ευρωπαίους, αυτό υποδήλωσε πως πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορούν», σύμφωνα με τη WSJ.
«Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν ότι η διοίκηση Τραμπ θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, εφόσον οι Ευρωπαίοι ή η Ουκρανία αναλάβουν τους σχετικούς κόστους», δήλωσαν οι ενημερωμένες πηγές.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Axios, με τις πληροφορίες κάποιων συμμετεχόντων, ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε κάποιους από αυτούς «έκπληκτους» ή «σοκαρισμένους» από όσα τους είπε.