Η λίστα Μπλίνκεν έχει “παγώσει”, με τα Επιτελεία να προσπαθούν και πάλι να βρουν τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες για νέα οπλικά συστήματα, λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Ελλάδα απορρίπτει τα αμυντικά συστήματα που η ίδια έχει ζητήσει.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η έρευνα της Realnews αποκαλύπτει ότι το μοναδικό Επιτελείο που καταβάλλει προσπάθειες για λύσεις είναι αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία συνεχίζει να προχωρά σε προγράμματα αναβάθμισης και ανανέωσης του στόλου της με γοργούς ρυθμούς.
Η λίστα Μπλίνκεν περιλάμβανε προγράμματα που είχαν ζητήσει οι ελληνικές αρχές από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις καταγραφείσες ανάγκες και επιθυμίες των Επιτελείων. Οι αμερικανικές πηγές, μάλιστα, τονίζουν ότι «όλα τα συστήματα της λίστας ήταν αυτά που είχαν αιτηθεί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για παραχώρηση».
Η παραχώρηση των οπλικών συστημάτων θα γινόταν με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και για την απόκτηση άλλων δωρεάν οπλικών συστημάτων, όπως τα περιπολικά Island και τα ελικόπτερα Kiowa. Συγκεκριμένα, θα γινόταν με τη διαδικασία «as is where is» (στην κατάσταση που βρίσκονται), με την Ελλάδα να αναλαμβάνει το κόστος επαναφοράς τους στη λειτουργική κατάσταση και τα έξοδα μεταφοράς.
ΟΙ LCS
Μεγάλος χαμένος είναι το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς μετά από πολλές αναβολές αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απόκτηση των LCS. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε στη Βουλή ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δώσει το «πράσινο φως» για την προμήθεια πλοίων που θα απαιτούσαν 200 εκατομμύρια ευρώ για να καταστούν λειτουργικά.
Η προμήθεια αφορούσε τα USS Milwaukee (LCS 5), USS Detroit (LCS 7), USS Little Rock (LCS 9) και USS Sioux City (LCS 11). Ειδικότερα, το Sioux City είχε επιθεωρηθεί από κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού κατά την επίσκεψή του στη Σούδα και είχε υπάρξει θετική αξιολόγηση των δυνατοτήτων του, όπως είχε αποκαλυφθεί στο enikos.gr.
Πρόκειται για πλοία που είχαν λάβει θετική εισήγηση από προηγούμενες ηγεσίες του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ενώ και ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι η λίστα παραδόθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν ο Φλώρος ήταν ακόμη εν ενεργεία.
Πέρυσι, στις 20 Μαρτίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτώμενος για την καταλληλότητα των πλοίων για την Ελλάδα κατά την παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, απάντησε σκωπτικά: «Σας χαρίζουν έναν γάιδαρο κι εσείς τον κοιτάτε στα δόντια;».
Οι τέσσερις LCS θα αντικαθιστούσαν ισάριθμες φρεγάτες “S”, οι οποίες είναι σχεδόν μισόν αιώνα σε υπηρεσία.
Τα Bradley
Σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς, η λίστα Μπλίνκεν περιλάμβανε την προμήθεια 62 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού και Μάχης (ΤΟΜΠ – ΤΟΜΑ) Bradley M2A2 ODS.
Το ΓΕΣ έστειλε δύο κλιμάκια για να ελέγξουν τις διαθεσιμότητες και να εξετάσουν τη δυνατότητα προμήθειας 102 επιπλέον οχημάτων, ώστε να μπορούν να εξοπλιστούν συνολικά 4 τάγματα με 164 οχήματα.
Όσον αφορά τα 102 οχήματα, το αρχικό κόστος αποκατάστασης και μεταφοράς στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 8 εκατ. ευρώ ανά όχημα, αλλά αυτό μειώθηκε στα 4 εκατομμύρια μετά από αναθεωρήσεις. Ωστόσο, για τα 62 οχήματα, μόνο 35 πληρούσαν τις ανάγκες του Στρατού με ελάχιστο κόστος αποκατάστασης, ενώ τα υπόλοιπα χρειάζονταν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ανά όχημα. Αυτές οι τιμές κρίθηκαν απαγορευτικές.
Πηγές από τον Στρατό αναφέρουν ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση των οχημάτων, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει τελειώσει.
Τα C-130 και τα KC-135
Η Πολεμική Αεροπορία απέρριψε τα 2 προσφερόμενα C-130, καθώς βρίσκονταν σε μακρά αποθήκευση στην Αριζόνα και απαιτούσαν άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να επανέλθουν σε λειτουργική κατάσταση.
Όσον αφορά τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135, η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει 4, αλλά περιμένει απαντήσεις για να εξετάσει αρχικά 2 αεροπλάνα. Κάθε Μάρτιο, το Κογκρέσο δημοσιεύει κατάλογο με τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αποσυρθούν.
Με βάση τη λίστα αυτή, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμά ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 2 αεροσκάφη, ενώ οι πιέσεις για μεταχειρισμένα C-130 συνεχίζονται. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της “R”, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, πρόκειται να εντείνει τις επαφές του με ταξίδι στις ΗΠΑ περίπου στο δεύτερο μισό του Μαΐου. Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στην Ουάσινγκτον και θα επισκεφθεί το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων των F-35 και το εργοστάσιο κατασκευής τους στο Fort Worth του Τέξας. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να συμπέσει με την υπογραφή του συμβολαίου για την προμήθεια των ελληνικών F-35.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε απάντηση ερωτήσεων της “R” σχετικά με το μέλλον της λίστας Μπλίνκεν τόνισαν ότι στόχος είναι να παραληφθούν τα χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία, χωρίς να είναι υποχρεωτική η απόκτηση όλων των αναφερόμενων συστημάτων.