Οι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εντείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές.
Η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street χαρακτηρίζεται από μεγάλες απώλειες, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Τζερόμ Πάουελ, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, απαιτώντας άμεση μείωση των επιτοκίων. Αν και οι επενδυτές επιθυμούν μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αυτό που σίγουρα δεν θέλουν είναι να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της Federal Reserve.
Η απόλυση του Πάουελ, με την αιτιολογία ότι δεν υποκλίνεται στις πολιτικές πιέσεις, θα σήμαινε ότι ο Τραμπ εισέρχεται σε μονοπάτι αυταρχισμού, παρόμοιο με εκείνο του Τούρκου προέδρου, ο οποίος απομάκρυνε συνεχώς κεντρικούς τραπεζίτες μέχρι να κατανοήσει τη ζημιά που προκάλεσε στην τουρκική λίρα και οικονομία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι Τουρκία. Μια τέτοια κατάσταση θα είχε συνέπειες που θα εκτείνονταν πέρα από τα αμερικανικά σύνορα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, το αμερικανικό ενεργητικό δέχεται σφοδρή πίεση.
Η Wall Street σε κρίση
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 1.200 μονάδων, ή 3,3%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 3,6%, εν μέσω μαζικών απωλειών στον τεχνολογικό τομέα. Όλες οι μετοχές της ομάδας «Magnificent Seven» καταγράφουν πτώση, με την Nvidia να χάνει 6,3% στα 95,13 δολάρια και την Tesla να υποχωρεί 7,6% στα 223 δολάρια — περιμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Ο S&P 500, ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, σημειώνει πτώση 3,4%. Ισχυρές πιέσεις παρατηρούνται στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας.
Πίεση στο δολάριο και τα ομόλογα
Το δολάριο συνεχίζει να καταγράφει απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο δείκτης WSJ Dollar Index κινείται καθοδικά, όπως και ο ICE U.S. Dollar Index, ο οποίος υποχωρεί κατά πάνω από 1% σε χαμηλό τριετίας.
Η τάση «Sell America», που έχει κυριαρχήσει από την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ, θυμίζει καταστάσεις του 2008: η τελευταία φορά που το δολάριο, ο S&P 500 και οι τιμές των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ κινούνταν πτωτικά σε αυτή τη χρονική περίοδο ήταν κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η τιμή του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί, με την απόδοσή του να ανέρχεται στο 4,39%, υποδηλώνοντας γενικευμένο ξεπούλημα σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, από παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια μέχρι ριψοκίνδυνα assets.
Στροφή προς χρυσό και Bitcoin
Ο χρυσός εκτοξεύεται άνω των 3.400 δολαρίων ανά ουγγιά, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ και το Bitcoin αυξάνεται καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας και αποδυνάμωσης του δολαρίου.
Αυτή η νέα αύξηση της αβεβαιότητας προστίθεται στις ήδη εύθραυστες συνθήκες του διεθνούς εμπορίου, με τα πρώτα στοιχεία από τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας προς τις ΗΠΑ να δείχνουν σημαντική πτώση τον Απρίλιο.
Με τις αγορές υπό πίεση, η στρατηγική «Sell America» φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο στις αποφάσεις των επενδυτών — υποδεικνύοντας μια ολοένα αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα των ΗΠΑ.