Η Ουκρανία προγραμματίζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα να εξετάσει την υιοθέτηση νέων μέτρων για να απομονώσει τη Μόσχα. Αυτά περιλαμβάνουν κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, ιδίως μετά την απόφαση του Αμερικανού προεδρικού κ. Ντόναλντ Τραμπ να μην ενισχύσει τις υφιστάμενες κυρώσεις.
Σύμφωνα με ένα ανώτατο ουκρανικό έγγραφο που έφερε στο φως το Reuters, η χώρα ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο δυναμική και ανεξάρτητη προσέγγιση σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την μελλοντική πολιτική της Ουάσιγκτον.
40 Σελίδες Συστάσεων για την ΕΕ
Το έγγραφο, που περιλαμβάνει 40 σελίδες με προτάσεις, προτείνει ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία που θα διευκολύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα υπό κυρώσεις, με τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι κυρωθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση από τη Ρωσία.
Η ΕΕ καλείται να εξετάσει μια σειρά μέτρων για την ενεργοποίηση των κυρώσεων εκτός της επικράτειάς της, συμπεριλαμβανομένων των ξένων εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνολογία για να υποστηρίξουν τη Ρωσία, καθώς και την επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
Οι δευτερεύουσες κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν κεντρικούς πελάτες όπως η Ινδία και η Κίνα, αποτελώντας σημαντική εξέλιξη που η Ευρώπη έχει διστάσει να ακολουθήσει μέχρι τώρα. Ο Τραμπ είχε αναφέρει αυτή την επιλογή πριν αποφασίσει να μην επιβάλει νέες κυρώσεις.
Η ανάγκη της ΕΕ να εξετάσει τη χρήση απόφασης με πλειοψηφία για τις κυρώσεις αναδεικνύει την ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις λόγω ομοφωνίας μεταξύ των μελών της.
Ο Τραμπ και οι Κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Μετά από συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, επικρίνοντας τις προσδοκίες των Ευρωπαίων ηγετών και της Ουκρανίας, που του ζητούσαν αύξηση της πίεσης προς τη Μόσχα.
Μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Τραμπ ενημέρωσε Ευρωπαίους και Ουκρανούς ηγέτες ότι προτιμά να μην επιβάλει κυρώσεις χωρίς να δώσει χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Η ΕΕ και η Βρετανία επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τρίτη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα τις υποστηρίξει. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι συζητούν τρόπους να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα, αν η Ουάσιγκτον απομακρυνθεί από τη διαδικασία.
Η Ουκρανία καλεί την ΕΕ σε ηγεσία
Δημόσια, η Ουκρανία αποφεύγει να κριτικάρει τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την επίπληξη που δέχθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.
Το έγγραφο υπογραμμίζει τις «πρωτοφανείς» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και αναφέρει τη δυνατότητά τους να επιτύχουν ακόμη περισσότερα. Παρέχει επίσης μια αυστηρή εκτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης Τραμπ στον συντονισμό των κυρώσεων μέχρι σήμερα.
«Η Ουάσιγκτον έχει, στην πράξη, σταματήσει τη συμμετοχή της σχεδόν σε όλες τις διακυβερνητικές πλατφόρμες που αφορούν τις κυρώσεις», αναφέρει το έγγραφο.
Η Ουάσιγκτον έχει καθυστερήσει την εργασία της στην παρακολούθηση ανωτάτων τιμών του ρωσικού πετρελαίου και έχει διαλύσει μια ομοσπονδιακή ομάδα που εργάζονταν για παραβάσεις κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι είχαν εκπονηθεί δύο σχέδια κυρώσεων από τις ΗΠΑ, αλλά παραμένει «αβέβαιο» αν ο Τραμπ θα τα επικυρώσει.
Η αβεβαιότητα για τη στάση των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει τις οικονομικές αντιδράσεις και τον πολυμερή συντονισμό, αλλά «δεν πρέπει να εμποδίσει την ΕΕ από το να διατηρήσει την πίεση μέσω κυρώσεων», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.
«Αντίθετα, θα πρέπει να ενορχηστρώσει την ΕΕ σε ηγετική θέση», υποδεικνύεται.
Επιπτώσεις της απομάκρυνσης των ΗΠΑ
Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις θα προκαλέσει διστακτικότητα στην ΕΕ, που παραδοσιακά απαιτεί ομοφωνία σε κρίσιμες αποφάσεις.
«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το καθεστώς κυρώσεων θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την ενότητα της ΕΕ», δήλωσε ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος.
Η ΕΕ δεν μπορεί να αναπληρώσει πλήρως τη δύναμη των ΗΠΑ στην επιβολή οικονομικών πιέσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το ευρώ.
Ωστόσο, η χαλάρωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να φέρει σημαντική επαναφορά ξένων επενδύσεων αν η Ευρώπη παραμείνει προσηλωμένη, σύμφωνα με τον Κρεγκ Κένεντι, ειδικό στην ρωσική ενέργεια του Κέντρου Davis του Χάρβαρντ.
«Η Ευρώπη έχει περισσότερα περιθώρια από ό,τι νομίζετε», υπογράμμισε.