Η Ελλάδα προγραμματίζει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία προγράμματα διάσωσης της κρίσης χρέους έως το 2031, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters. Στόχος είναι να απαλλαγεί από την εικόνα της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Οι πληρωμές θα γίνονται με ετήσιες αυξήσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δόσεις, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της 10 χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη των δανείων, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση της περιόδου 2009-2018, κατά την οποία βρέθηκε κοντά σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, με κοινωνικές αναταραχές καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις που επέβαλε η λιτότητα.
“Ο στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπολειπόμενα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041,” δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει ένα ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση των αποπληρωμών.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν κωδικοποίησε τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος ή των ποσών των ετήσιων πληρωμών, αλλά παραδέχτηκε ότι οι αποπληρωμές θα γίνουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
“Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απαλλαγεί από την ταμπέλα της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ ερχόμενων χρόνων,” δήλωσε. “Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος.”
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% μέχρι το 2027, είπε ο κ. Πιερρακάκης, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί αισθητά μετά την επάνοδο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023, και είναι πλέον χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να πέσει στο περίπου 135% μέχρι το 2027, ενδεχομένως και χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία αναμένεται να δει το χρέος της να αυξάνεται στο 138% του ΑΕΠ το 2026.
Η ελληνική κρίση άρχισε το 2009, όταν η κυβέρνηση αποκάλυψε μια σοβαρή δημοσιονομική ανεπάρκεια, που προήλθε από δεκαετίες φοροδιαφυγής και διογκωμένες δημόσιες υπηρεσίες, όπως αναφέρει το Reuters.
Καθώς η κρίση απειλούσε την οικονομία της ΕΕ, η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταξύ 2010 και 2015, συνολικού ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει αποδώσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο χρέος αναμένεται να αποπληρωθεί μέχρι το 2031.
Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το χρέος θα μειωθεί το 2024, σε απόλυτους αριθμούς, για πρώτη φορά από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, με το ποσό του να πέφτει στα 365,8 δισ. ευρώ.