Λιγότερο από 48 ώρες μετά το δείπνο που είχε με έναν διαπραγματευτή που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ο Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ που ηγείται των συνομιλιών με τη Μόσχα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και του μετέφερε ένα σαφές μήνυμα. Η γρηγορότερη οδός για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, τόνισε ο Γουίτκοφ, ήταν να υποστηριχθεί μια στρατηγική που θα αναγνώριζε τη Ρωσία ως κυρίαρχη σε τέσσερις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ και πέντε άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, στο Reuters.
Αυτή η στάση είχε εκφραστεί και στο παρελθόν από τον Γουίτκοφ – δημόσια σε μια συνέντευξη podcast με τον συντηρητικό Τάκερ Κάρλσον τον περασμένο μήνα – αλλά έχει επανειλημμένα απορριφθεί από το Κίεβο, όπως και από ορισμένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που τη χαρακτηρίζουν μαξιμαλιστική ρωσική απαίτηση.
Οι απόψεις του Γουίτκοφ είναι η αιτία για την οποία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο Τραμπ κατανοεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη την κατάσταση στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τραμπ, ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ, ο αποστελλόμενος του προεδρικού γραφείου για την Ουκρανία, αντέτεινε στον Γουίτκοφ, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία, αν και ανοικτή σε διαπραγματεύσεις για ορισμένα ζητήματα σχετικά με τα αμφισβητούμενα εδάφη, δεν θα συμφωνούσε ποτέ να παραχωρήσει μονομερώς την πλήρη κυριότητα των εδαφών στη Ρωσία, όπως ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς ο Τραμπ να αποφασίσει για κάποια αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ. Ο Γουίτκοφ ταξίδεψε στη Ρωσία την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Πούτιν. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ διαφωνούν ολοένα περισσότερο σχετικά με την επίλυση του αδιεξόδου στην Ουκρανία, με τον Γουίτκοφ και τον Κέλογκ – ο οποίος υποστηρίζει πιο άμεση στήριξη στην Ουκρανία – να διαφωνούν για την καλύτερη κατεύθυνση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, καθώς και με τέσσερις δυτικούς διπλωμάτες σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση.
Δεν υπήρξε απάντηση στις αιτήσεις για σχόλια από το γραφείο του Γουίτκοφ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, καθώς και την ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, σημειώνει το Reuters.
Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες διαδικασίες ασφαλείας, ο Γουίτκοφ είχε προσκαλέσει τον Κιρίλ Ντμίτριεφ (τον Ρώσο απεσταλμένο που έχει υποστεί αμερικανικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας) στο σπίτι του για δείπνο πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να φιλοξενούν ρώσους αξιωματούχους στα σπίτια τους, δεδομένων των εξελιγμένων πληροφοριακών δυνατοτήτων της Μόσχας.