Η Penelope κυκλοφόρησε στο Instagram τον Ιανουάριο του 2025, με την πρώτη της ανάρτηση να γίνεται στις 9 Φεβρουαρίου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει κερδίσει χιλιάδες ακολούθους, μοιράζοντας στιγμές από την «καθημερινότητά» της.
Από την Ελένη Φλισκουνάκη
Η Penelope είναι μια ψηφιακή προσωπικότητα που δημιουργήθηκε μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ομάδα της «Pop2See» και δεν είναι μια κλασική influencer που μοιράζεται την προσωπική της ζωή, καθώς είναι τυφλή.
Στην πρώτη της ανάρτηση, η Penelope ανέφερε: «Η όρασή μου μειώνεται και σύντομα θα την χάσω τελείως. Όμως πιστεύω ότι η αντίληψη του κόσμου είναι πολύ περισσότερη από την απλή όραση. Εδώ θα συζητήσουμε για την οπτική αναπηρία, την καθημερινότητα, και όλα εκείνα που κάνουν τη ζωή μοναδική! Είμαι η Penelope και βλέπω τον κόσμο με τον δικό μου τρόπο. Είστε έτοιμοι για αυτό το ταξίδι;»
Η Penelope προάγει την ευαισθητοποίηση για τα άτομα με οπτική αναπηρία
Η Τζίλντα Μαζαράκη, φοιτήτρια Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεργάτης της Penelope, δήλωσε στο enikos.gr ότι η ιδέα για την δημιουργία ενός AI τυφλού κοριτσιού προήλθε από την εμπειρία που έχουν με άτομα της τυφλής κοινότητας.
Αποφάσισαν οι Penelope να είναι AI για να διασφαλίσουν ότι θα είναι πάντα διαθέσιμη και θα προσαρμόζεται στις τάσεις, εκπροσωπώντας μια ποικιλία εμπειριών. Δεν αντικαθιστά έναν πραγματικό άνθρωπο, αλλά λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας.
Πίσω από τη Penelope βρίσκεται μια ομάδα 6 ατόμων, με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», που συνεργάζονται για την ποιότητα, την ακρίβεια και τη συμπερίληψη σε κάθε ανάρτηση.
Στόχος τους είναι να ανατρέψουν τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως επισημαίνει η συνιδρύτρια της «Pop2See» Αλίκη Ράγκου, φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μία από τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τυφλής κοινότητας είναι ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα. Μια τυφλή γυναίκα μπορεί να είναι όμορφη, δυναμική και να φροντίζει τον εαυτό της, κάτι που επισημαίνεται στην Penelope.
«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι καταρρίπτουμε στερεότυπα και δεν τα αναπαράγουμε», τονίζει η Αλίκη Ράγκου.
Η Penelope έχει αποκαλύψει ότι είναι σε ηλικία 20-25, σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Φιλολογίας, και είναι ενεργή, προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο ότι η αναπηρία δεν συνεπάγεται ανικανότητα.
«Η αναπηρία δεν πρέπει να συγχέεται με την ανικανότητα ή να ηρωποιείται. Θα προτιμούσαμε την ισότητα στην μία συμπεριληπτική κοινωνία», αναφέρει η Τζουλιάνα Μπούσι, που ανήκει στην τυφλή κοινότητα και είναι επικεφαλής προσβασιμότητας στην «Pop2See» και την Penelope.
Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας, η Τζίλντα Μαζαράκη παρατηρεί ότι επιδιώκουν να εξελίξουν την Penelope στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα διεθνούς εξάπλωσης.