Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, η Ελλάδα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων με το νόμο 2193/1994.
Σύμφωνα με την πρόταση του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Άκη Τσοχατζόπουλου, «την αρχή του 1991, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του Προέδρου Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από αίτημα των Ποντίων βουλευτών, για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας 353.000 Ποντίων από τους Τούρκους, από το 1916 έως το 1923, και για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Έτσι, στις 1 Απριλίου 1992, είκοσι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία δεν προχώρησε για συζήτηση.
Στην εισήγησή του, σημείωνε:
«Σήμερα, επαναφέρουμε την πρόταση και ζητούμε από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τη σχετική συζήτηση, ώστε η 19η Μαΐου 1994 να είναι η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων».
«Το Οθωμανικό καθεστώς, το κίνημα των Νεότουρκων και το Κεμαλικό κίνημα, αντέτειναν στην απαίτηση για εκδημοκρατισμό, με την εξολόθρευση και τον ξεριζωμό αυτοχθόνων ομάδων, όπως οι Πόντιοι Έλληνες. Το σχέδιο δημιουργίας ενός ομοιογενούς τουρκικού κράτους προϋπόθετε την εθνοκαθαρτική γενοκτονία των αυτοχθόνων λαών», ανέφερε.
Η προσφορά του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το επόμενο βήμα για την 19η Μαΐου
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, υιοθέτησε πλήρως και τις θέσεις του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος έχει αφιερώσει το έργο του στην ανάδειξη της γενοκτονίας και των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Σε ομιλία του το 2016 στο Κιλκίς, υπογράμμισε:
«Στόχος μας είναι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Όπως οι Εβραίοι και οι άλλοι λαοί έχουν μια κοινή ημέρα μνήμης, έτσι και εμείς, ως Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Κούρδοι, πρέπει να διατηρήσουμε τις εθνικές μας ημέρες, αλλά και να καλέσουμε σε μια ενιαία μέρα μνήμης για τα θύματα μας».
Η προκλητική στάση της Άγκυρας και ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Το τουρκικό πολιτικό σύστημα, όπως και στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αρνείται τη συζήτηση για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Πώς να ξεχάσουμε τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σαμψούντα το 2016, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης;
«Είμαστε τα θύματα. Δεν υπήρξε καμία γενοκτονία», δήλωνε ο Ερντογάν.
«Δεν υπήρξε καμία γενοκτονία και καμία τυραννία παρά τον πόνο που βίωσαν οι Οθωμανοί και οι Τούρκοι», πρόσθεσε, καθιστώντας τους θύτες ως θύματα.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ως «ανάσταση» του τουρκικού έθνους.
«Η 19η Μαΐου είναι η μέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έφτασε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε τον εθνικό αγώνα μας», δήλωσε στο μήνυμά του προς τους νέους της Τουρκίας.
Αυτές οι απόψεις αντανακλούν τις θέσεις των νεοοθωμανιστών του Ερντογάν, των εθνικιστών “Γκρίζων Λύκων”, καθώς και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία.
Η Τουρκία ως γενοκτονικό κράτος
Η Ευρώπη και οι θεσμοί της πρέπει να αναγνωρίσουν το Ποντιακό Ζήτημα ως ευρωπαϊκό. Οφείλουν να κατανοήσουν πως η Τουρκία είναι ένα αποδεδειγμένα γενοκτονικό κράτος και ότι αν δεν υποστεί τις κατάλληλες συνέπειες, θα συνεχίσει να απειλεί με νέα γενοκτονία. Ο Κεμαλισμός πρέπει να αναγνωριστεί νομικά και πολιτικά ως ο πρόδρομος άλλων φρικτών καθεστώτων, όπως ο Ναζισμός.