Ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει τη δυνατότητα διάλυσης του κοινοβουλίου και προκήρυξης πρόωρων εκλογών αυτή τη φθινοπωρινή περίοδο, καθώς η επιστροφή του στην παγκόσμια σκηνή έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά του στην εγχώρια πολιτική σκηνή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Οι τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν έχει συμβουλευτεί συνεργάτες του σχετικά με αυτή την προοπτική, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία. Ωστόσο, οι συζητήσεις παραμένουν σε συμβουλευτικό επίπεδο, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2029.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι να περιμένει μέχρι το επόμενο έτος και να πραγματοποιήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου, οργανώνοντας τις βουλευτικές εκλογές παράλληλα με τις δημοτικές του 2026. Ένας ανώνυμος συνομιλητής δήλωσε ότι αυτή η ιδέα θεωρείται ακατάλληλη.
Ο Μακρόν είχε ενημερώσει τους ηγέτες του κόμματος τον Δεκέμβριο ότι επιθυμεί να αποφύγει πρόωρες εκλογές μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027. Το γραφείο του Προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει την ενδεχόμενη διάλυση του κοινοβουλίου, ενώ άτομο κοντά στον Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι οι προθέσεις του δεν έχουν αλλάξει. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα που απολαμβάνει η Γαλλία από τον Δεκέμβριο, όταν ο Μακρόν τοποθέτησε τον Φρανσουά Μπαϊρού στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Σημειώνεται ότι ο Μακρόν είχε υποστεί μεγάλη ήττα στις εκλογές του Ιουλίου, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της Εθνοσυνέλευσης και την απώλεια πλειοψηφίας, κάτι που είχε δημιουργήσει μήνες πολιτικής αστάθειας.
Προβλέπεται ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, την ευκαιρία να ισχυροποιήσει τη θέση του και ίσως να αναλάβει την εξουσία.
Ο Μακρόν συνεχίζει να πραγματοποιεί σημαντικές επισκέψεις στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να ηγηθεί μιας απάντησης στις ξαφνικές γεωπολιτικές εξελίξεις που επιφέρει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους συμμάχους των ΗΠΑ. Η επιστροφή της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων προσφέρει την ευκαιρία για αλλαγή κατεύθυνσης, ενισχύοντας τους συμμάχους που υποστηρίζουν το Κίεβο και ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται να υποδέχονται θετικά την επιστροφή του Μακρόν στην διεθνή σκηνή, με τη δημοτικότητά του να αυξάνεται από ιστορικά χαμηλά. Δημοσκόπηση της Ifop για την εφημερίδα Ouest-France αποκάλυψε ότι η αποδοχή του προέδρου έχει φτάσει το 31% τον Μάρτιο, επτά μονάδες πάνω από τον προηγούμενο μήνα και κοντά στα επίπεδα πριν τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Ορισμένοι σύμμαχοι του Μακρόν εκφράζουν ανησυχίες ότι μια νέα νομοθετική αναμέτρηση τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την πλειοψηφία του. Ο συνασπισμός του είχε χάσει περίπου το ένα τρίτο των εδρών του στην Εθνοσυνέλευση τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός σημείωσε τη καλύτερη εκλογική του επίδοση.
Η Λεπέν, η οποία προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2027, καταδικάστηκε τον Μάρτιο για υπεξαίρεση και της επιβλήθηκε πενταετής άμεση απαγόρευση υποψηφιότητας. Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο υπαρχηγός του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, προηγείται στη διεκδίκηση των εκλογών του 2027, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του να αναλάβει τη σκυτάλη.
Οι φιλοδοξίες της Λεπέν να είναι υποψήφια για την προ presidency το 2027 παραμένουν ενεργές, καθώς το Εφετείο των Παρισίων ανακοίνωσε ότι αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή της κατά της καταδίκης και της απαγόρευσης υποψηφιότητας έως τα μέσα του 2026 —δηλαδή νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.