Οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπάρι Γουίλμορ και Σουνίτα Γουίλιαμς επιτέλους ξεκίνησαν το πολυαναμενόμενο ταξίδι τους επιστροφής από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) νωρίς το πρωί της Τρίτης, μετά από εννέα μήνες παραμονής στο διάστημα.
Οι δύο αστροναύτες βρίσκονται μέσα στην κάψουλα Crew Dragon της SpaceX, γνωστή ως «Freedom». Σύμφωνα με την NASA, αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης το απόγευμα της Τρίτης και να προσθαλασσωθεί στη Φλόριντα γύρω στις 5:57 μ.μ. (περίπου 00:00 ώρα Ελλάδας).
Αρχικά, οι Γουίλμορ και Γουίλιαμς είχαν προγραμματιστεί να παραμείνουν στον ISS για δέκα ημέρες το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τελικά έμειναν εννέα μήνες έως ότου εξασφαλιστεί η επιστροφή τους.
Στην κάψουλα ταξιδεύουν επίσης ο Αμερικανός Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ.
Δείτε LIVE
LIVE: #Crew9 and their @SpaceX Dragon spacecraft are departing the @Space_Station and starting their journey back to Earth. Undocking is scheduled for 1:05am ET (0505 UTC). https://t.co/OUp4n98WeE
— NASA (@NASA) March 18, 2025
Η περιπέτειά τους ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, όταν η κάψουλα Starliner της Boeing, με την οποία είχαν φτάσει στον ISS, παρουσίασε διαρροές και μηχανικά προβλήματα, αναγκάζοντας τη NASA να επιστρέψει το σκάφος στη Γη χωρίς επιβαίνοντες.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για τις φιλοδοξίες της Boeing στον τομέα των εμπορικών διαστημικών πτήσεων, αφήνοντας τη SpaceX ως την μόνη διαθέσιμη επιλογή για τη διάσωση των αστροναυτών.
Οι Γουίλμορ και Γουίλιαμς αναγκάστηκαν να περιμένουν την άφιξη της αποστολής Crew 10 στο ISS το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντικατασταθούν από νέους αστροναύτες.
Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι τα σχέδια για την πρώιμη επιστροφή των δύο αστροναυτών αναστάλθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι η αποστολή εμποδίστηκε από πολιτικά κίνητρα.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αντέτειναν κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, διαψάβοντας οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι οι αστροναύτες αφέθηκαν στο διάστημα για πολιτικούς λόγους.
Λόγω των καθυστερήσεων, οι Γουίλμορ και Γουίλιαμς θα έχουν συμπληρώσει περίπου 285 ημέρες σε τροχιά, κατατάσσοντας τους στην έκτη θέση μεταξύ των αστροναυτών της NASA με τις μεγαλύτερες ατομικές αποστολές στο διάστημα.
Πρώτη στη λίστα είναι η Peggy Whitson με 289 ημέρες, ενώ το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ο Frank Rubio με 371 ημέρες, εξαιτίας της δικής του περιπέτειας το 2022, όταν η ρωσική κάψουλα Soyuz υπέστη διαρροή, αφήνοντάς τον στον ISS για πάνω από ένα χρόνο.