Το 4ο Evia Film Project, η οικολογική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίστηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου με μια σειρά από masterclasses στην Αγία Άννα, καθώς και προβολές και ημερίδα στη Λίμνη αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι.
Η Μαρία Ανεστοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Animation, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, και ο σκηνοθέτης Κωστής Χαραμουντάνης προσέφεραν masterclasses στην Αγία Άννα, στο πλαίσιο του εξειδικευμένου εργαστηρίου του Evia Film Project, για φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά της Εύβοιας.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της με τίτλο «ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων: Νέοι δημιουργοί και animation στην ελληνική περιφέρεια», η Μαρία Ανεστοπούλου ανέφερε τη σημασία της διάδοσης του ελληνικού animation σε διεθνές επίπεδο: «Αυτή η διάδοση επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών με άλλα Φεστιβάλ και την επιμέλεια προγραμμάτων που προβάλλονται σε άλλες χώρες. Επίσης, είμαστε το πρώτο φεστιβάλ animation στην Ευρώπη που έχει ειδικό διαγωνιστικό τμήμα ANIMAPRIDE για ταινίες ΛΟΑΤΚΙΑ+ περιεχομένου». Αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ANIMASYROS, πρόσθεσε: «Αυτά τα προγράμματα μας επιτρέπουν να διευρύνουμε την παρέμβασή μας στην κοινότητα της Σύρου, προσανατολιζόμενοι κατά 80% σε ταινίες για ενηλίκους και 20% για παιδιά.»
Αναφορικά με την αγορά του ANIMASYROS, τόνισε την ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια: «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τους Έλληνες επαγγελματίες με τη διεθνή αγορά και να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους. Ειδικά, το Pitching Forum συνεργάζεται με το μεγαλύτερο festival animation παγκοσμίως, το Annecy». Υπογράμμισε την προσβασιμότητα των δημιουργών animation, σημειώνοντας ότι «οι τεχνίτες αυτοί εργάζονται με τα χέρια τους».
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, με θέμα «Η μεγάλη περιπέτεια της μικρού μήκους ταινίας», προέτρεψε τους φοιτητές να εκτιμούν την πορεία τους: «Η ταινία μικρού μήκους είναι αυτόνομο είδος, όπου μπορείτε να πειραματιστείτε και να εκφραστείτε με ελευθερία». Επισήμανε ότι η αξία της ταινίας δεν μειώνεται εάν αυτή δεν συμμετάσχει σε φεστιβάλ, γιατί η διαδικασία δημιουργίας είναι πολύτιμη. Συνιστά επίσης να παραμένουν ειλικρινείς με τον εαυτό τους και να είναι σαφείς με το μήνυμά τους, ανεξαρτήτως της πλατφόρμας διανομής.
Επιπλέον, ο Γιώργος επισήμανε τις προκλήσεις των μικρού μήκους ταινιών στην Ελλάδα: «Θεωρούνται συχνά χόμπι, και γι’ αυτό είναι δύσκολες. Οι δημιουργοί θα πρέπει να ακολουθούν τους δικούς τους όρους». Ενώ συμβούλεψε ότι η ιδέα για μια ταινία θα πρέπει να προέρχεται από την προσωπική τους εμπειρία, ενθαρρύνοντάς τους να παραμείνουν ευέλικτοι κατά την παραγωγή.
Ο Κωστής Χαραμουντάνης, σκηνοθέτης της ταινίας Κιούκα, στην εξαιρετική του παρουσίαση κατέγραψε τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, από την ανάπτυξη ιδεών μέχρι την παρουσίαση. Αναδεικνύει την ανάγκη να επικεντρωθούν οι δημιουργοί στη δική τους έκφραση και να μην αφήνουν την επιτυχία να επηρεάσει το δημιουργικό τους όραμα, προσθέτοντας: «Η πραγματική δουλειά αρχίζει μετά τη σχολή, όπου φανερώνεται το πάθος σας για τον κινηματογράφο».
Προβολές
Δεκάδες παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήρια ρομποτικής στην Αιδηψό και τη Λίμνη, δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες με τη βοήθεια καινοτόμου τεχνολογίας. Οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν πριν από τις ταινίες Μαδαγασκάρη στην Αιδηψό και Πριν τα Μεσάνυχτα στη Λίμνη.
Στον κινηματογράφο Απόλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΛΟΑΡΤ, Μανώλη Τσελέπη, ενώ απονεμήθηκαν μετάλλια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας Μαδαγασκάρη και του ντοκιμαντέρ Super Paradise, που είχε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του σκηνοθέτη και των παραγωγών.
Στη συνέχεια, το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου προβλήθηκε στο Αλιευτικό Καταφύγιο στην Αγία Άννα, προσεγγίζοντας το ελληνικό καλοκαίρι από μια διαφορετική σκοπιά.