Τη κρύα βραδιά της 16ης Ιανουαρίου 2020, ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Αθήνα, δύο ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Σκοπός της διάσκεψης ήταν η επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της ανατολικής Λιβύης, όπου ο Στρατηγός Χαφτάρ διοικεί τις δυνάμεις, και της Δυτικής Λιβύης.
Θυμάμαι ότι η Αθήνα, αν και δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη, υποδέχτηκε τον Στρατηγό με τις πρέπουσες τιμές και αναγνώριση. Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα, που παραδοσιακά τάσσονται με την πλευρά του αδικημένου, υποστήριξαν αυτή τη φορά τον Χαφτάρ. Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν γεμάτοι κόσμου που φώναζε υπέρ του Στρατηγού.
Ανακαλώ επίσης τη φράση του λιβυκού λαού: «Έλληνες, σας ευχαριστούμε που έχετε κοντά σας τον Στρατηγό μας Χαλίφα Χαφτάρ και τον προστατεύετε».
Στρατηγέ, γνώρισα την πατρίδα σας το 1981, όταν ήμουν Νομάρχης στο Ρέθυμνο και συμμετείχα σε πολιτιστικές επαφές με τη Λιβύη. Πέρα από τις συνεργασίες, σκέφτομαι με νοσταλγία την πρόσκληση που είχα από τον υπουργό σας για να μετακληθώ ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στη Λιβύη. Ήταν μια εποχή που η σχέση Ελλάδας-Λιβύης θύμιζε αδελφότητα.
Θυμάμαι το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου 2020, το ανήσυχο βλέμμα σας, το οποίο είχα παρατηρήσει στη Μεγάλη Βρετάνια, και πως βρήκε ηθική υποστήριξη και επιβεβαίωση ότι δεν είστε μόνος.
Η Ελλάδα Στρατηγέ, σας στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν βρισκόσασταν αντιμέτωπος με ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα. Υποστήριξε το δίκαιο σας απέναντι σε γεωπολιτικά παιχνίδια, επιμένοντας σε αξίες που δεν αλλάζουν, παρά τις πρόσκαιρες σκοπιμότητες.
Γνωρίζοντας τις αξίες του λιβυκού πολιτισμού, περίμενα από τη Λιβύη, της οποίας ηγείστε, να κρατήσει τις σταθερές θέσεις της κατά του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Ένας άνδρας όπως εσείς είναι πιστός στις δεσμεύσεις και τις φιλίες του, ειδικά σε δύσκολους καιρούς.
Η αχαριστία είναι σύνηθες φαινόμενο, κυρίως στους αμοραλιστές και τους καιροσκόπους. Εσείς, Στρατηγέ, δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία· έχετε τις αντίθετες αρετές.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει δίκιο σχετικά με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Υφίσταται διαρκές «bullying» από μια αναθεωρητική Τουρκία, και όταν βρισκόσασταν σε δύσκολη θέση, η Ελλάδα σας παρείχε στήριξη. Έχει τη γενναιότητα να υποστηρίζει το δίκιο σας. Ελπίζω ότι θα παραμείνετε σταθερός στη θέση σας.
Αλήθεια, πώς η Λιβύη μπορεί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Θέλει να στείλει αξιωματικούς που σπούδασαν δωρεάν στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές εναντίον της Ελλάδας;
Όσο για τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι αποσταθεροποιητική, αναρωτιέμαι αν υπάρχει μεγαλύτερη αποσταθεροποιητική δύναμη από την αχαριστία. Στρατηγέ Χαλίφα Χαφτάρ, εσείς! Αχαριστία;
*Ο Ανδρέας Αθηναίος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Νομάρχης.