Ένα μαχητικό F-35 πραγματοποίησε πτήση στο Τέξας και μετέφερε δεδομένα στη Δανία μέσω ασφαλούς επικοινωνίας. Αυτή η τεχνολογική επίδειξη ενισχύει τους λόγους που καθιστούν το 5ης γενιάς μαχητικό, το οποίο προγραμματίζεται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία, ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Η εν λόγω δραστηριότητα αποτελεί μία ακόμη επιτυχία μεταξύ των επιδείξεων Πολλαπλών Τομέων (Multi-Domain Operations – MDO), αναδεικνύοντας την ικανότητα του F-35 να λειτουργεί ως αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής ισχύος, διευκολύνοντας τις συμμαχικές δυνάμεις να αναπτύσσουν άμεσα δυνατότητες για την επικοινωνία συστημάτων σε ολόκληρο τον πολεμικό χώρο.
Τα φιλοξενούμενα δανέζικα F-35 από το Φορτ Γουόρθ, όπου κατασκευάζονται, μετέφεραν απόρρητα δεδομένα μέσω του DAGGR-2, μιας πύλης ανοιχτών συστημάτων (Open Systems Gateway – OSG), η ανάπτυξη της οποίας έγινε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας, χρησιμοποιώντας εμπορικές δορυφορικές επικοινωνίες και παρουσιάστηκαν στην αεροπορική βάση Skrydstrup στη Δανία.
«Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Δανίας, παρέχοντας στο προσωπικό του MDO τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις ικανότητες του F-35 στη συλλογή, ανάλυση και διανομή προηγμένων δεδομένων σε γεωγραφικά διασκορπισμένα δίκτυα», δήλωσε ο Αρχηγός της Δανικής Αεροπορίας, Υποστράτηγος Jan Dam. «Η στενή συνεργασία μας με την Skunk Works έχει συμβάλει καθοριστικά στην ταχεία ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα».
«Η συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας μας έχει επιτρέψει να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα στην Skunk Works – να αναπτύσσουμε γρήγορα δυνατότητες έτοιμες προς χρήση με ταχύτητα ανυπέρβλητη στον κλάδο και να το αποδεικνύουμε μέσω πτήσεων στη πραγματικότητα», δήλωσε ο OJ Sanchez, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Lockheed Martin Skunk Works. Αυτή η επίδειξη εκφράζει την επιτυχία της συνεργασίας μας με διεθνείς εταίρους και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στην Αρχιτεκτονική Ανοικτών Συστημάτων, που επιτρέπει την ομαλή ενσωμάτωσή τους σε κάθε πλατφόρμα, αισθητήρα ή σκοπευτικό, ανεξαρτήτως κατασκευαστή.
Η Ελλάδα θα προμηθευτεί 20+20 F-35, έκδοσης block 4, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ολοκλήρωσης των δοκιμών.
Αυτό σημαίνει ότι οι ικανότητες των «γαλάζιων» 5ης γενιάς μαχητικών θα είναι κατά πολύ ανώτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, εξηγώντας έτσι και την επιμονή της Τουρκίας για επανένταξη στο πρόγραμμα προμήθειας και άρση των κυρώσεων CAATSA.
Το F-35 αποτελεί game changer και είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για οποιαδήποτε πολεμική αεροπορία διαθέτει αυτό το αεροσκάφος στον στόλο της.
Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στην Ουάσιγκτον και θα επισκεφθεί το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων F-35, όπου θα εκπαιδευτούν και οι Έλληνες πιλότοι, καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής των μαχητικών στο Fort Worth του Τέξας. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ αναμένεται να συμπέσει με την υπογραφή του συμβολαίου για την κατασκευή των ελληνικών F-35.