Η απαγόρευση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σκηνή της Eurovision προκαλεί συνεχώς αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό ενός τόσο εμβληματικού συμβόλου της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Αν και οι διοργανωτές φέτος επέτρεψαν την παρουσία της σημαίας στις κερκίδες, αυτή παρέμεινε απαγορευμένη για τους καλλιτέχνες τόσο στην σκηνή όσο και στα παραγόμενα μέρη του διαγωνισμού.
Ο Επίτροπος Πολιτισμού της Ε.Ε., Glenn Micallef, καταδίκασε δημόσια την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) και της Ελβετικής Ραδιοτηλεόρασης, οι οποίες συνδιοργάνωσαν φέτος τον διαγωνισμό στη Βασιλεία.
«Η σημαία της Ευρώπης αντιπροσωπεύει τις αξίες μας, την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και την έννοια της συμπερίληψης, που αφορά σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Micallef στο Politico.
«Εάν οι εθνικές σημαίες είναι επιτρεπτές στη σκηνή, τότε το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τη σημαία της Ευρώπης».
Ενώ φέτος το κοινό μπορεί να φέρνει τη σημαία της Ε.Ε., οι καλλιτέχνες δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, στη σκηνή, στα green rooms και στο τιρκουάζ χαλί, όπου εμφανίζονται οι συμμετέχοντες, είναι επιτρεπτές μόνο οι εθνικές σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών.
Η απαγόρευση ισχύει επίσης για άλλες σημαίες, όπως η πολύχρωμη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία είχε παρουσία σε προηγούμενες διοργανώσεις.
«Οι νέοι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να χρειάζονται άδεια για να κυματίσουν τη σημαία τους», τόνισε ο Micallef. «Αν η EBU την κρατά εκτός σκηνής, ας γίνει το πιο δυνατό σύμβολο στο πλήθος!» πρόσθεσε.
Η Eurovision ισχυρίζεται ότι είναι ένας διαγωνισμός απαλλαγμένος από πολιτική, όμως η πολιτική συχνά επηρεάζει τη διοργάνωση, η οποία προβάλλεται σε πολλές χώρες και παρακολουθείται από εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές.
Στον περσινό τελικό, χιλιάδες διαδηλωτές με παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στην Μάλμε, ενώ όταν εμφανίστηκε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, το κοινό αντέδρασε με θεαματικά γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες.