Η συμμετοχή του Ισραήλ φέτος στη Eurovision έχει προκαλέσει αντιδράσεις και καταγγελίες για χειραγώγηση ψήφων, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση και νίκησε στη τηλεψηφοφορία του κοινού με 297 πόντους. Αυτό έχει δημιουργήσει έντονη δυσφορία, ειδικά από φιλοπαλαιστινιακές φωνές και δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ισπανίας (RTVE) και του Βελγίου (VRT) κατήγγειλαν επίσημα την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεπτκή Ένωση (EBU), ζητώντας έρευνα σχετικά με το σύστημα τηλεψηφοφορίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ισραήλ συγκέντρωσε συνολικά 357 πόντους, ενώ δεν έλαβε καθόλου πόντους από τις εθνικές επιτροπές Ισπανίας και Βελγίου, κάτι που δημιούργησε υποψίες για πιθανή αλλοίωση των αποτελεσμάτων.
Στις δύο χώρες, ωστόσο, το κοινό έδωσε στο Ισραήλ 12 βαθμούς.
Η μόνη χώρα που υπερέβη τους πόντους του τηλεψηφοφορίας του Ισραήλ ήταν η Αυστρία, με 436 πόντους για το νικητήριο κομμάτι «Wasted Love» του JJ.
Η Φλαμανδή βουλευτής Katia Segers δήλωσε: «Ένα σύστημα όπου επιτρέπεται σε κάποιον να ψηφίζει έως 20 φορές ενθαρρύνει τη χειραγώγηση. Πρέπει να ερευνηθεί αν συνέβη κάτι τέτοιο στην χώρα μας ή αλλού».
«Η VRT πρέπει να αναλάβει την ηγεσία αυτής της έρευνας και να αρχίσει τη συζήτηση μέσα στην EBU σχετικά με το σύστημα τηλεψηφοφορίας και τη συμμετοχή του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής της Eurovision, Martin Green, υπερασπίστηκε τη διαδικασία: «Η διαδικασία ψηφοφορίας στη Eurovision είναι η πιο προηγμένη παγκοσμίως, με τα αποτελέσματα κάθε χώρας να επιβεβαιώνονται από μια εκτενή ομάδα, ώστε να αποκλειστούν ύποπτα μοτίβα».
«Ένας ανεξάρτητος παρατηρητής εξετάζει τα δεδομένα του κοινού και των επιτροπών, διασφαλίζοντας ότι έχουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες τους», συμπλήρωσε.
Η συμμετοχή του Ισραήλ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ήδη από τις πρόβες, με κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.
After the Holocaust, people said “never again.”
In 2025, 80 years after the Holocaust, Israel finishes second place in #Eurovision whilst committing the most documented genocide in history.
Solidarity with this young man, David Ty.
pic.twitter.com/WOmoLYHtwb— Marxist777 📕🇵🇸 (@Marxist777) May 18, 2025
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Yuval Raphael, που επιβίωσε από την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova της 7ης Οκτωβρίου 2023, αποδοκιμάστηκε κατά την παρουσία της στη Βασιλεία της Ελβετίας, με το κοινό να την αποδοκιμάζει και δύο άτομα να προσπαθούν να ανέβουν στη σκηνή.

Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών, περισσότεροι από 4.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας από πέντε σκανδιναβικές χώρες, περιλαμβανομένων και πρώην νικητών, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας τη συμμετοχή του Ισραήλ.
The performance of Israeli singer Yuval Raphael at the dress rehearsal for the second Eurovision semi-final on May 15, 2025.
We were not silent and we will never be silent.#boycottisrael#freepalestine #eurovision2025#boycotteurovision
FREE PALESTINE 🇵🇸 pic.twitter.com/u3zBk5P0BO— Palästina Komitee Zürich (@PKZuerich) May 17, 2025
Η επιστολή ανέφερε: «Η συμμετοχή του Ισραήλ αποτελεί προσπάθεια εξωραϊσμού και απόσπασης της προσοχής από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα».
«Το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να επωφελείται από την εικόνα του στη Eurovision για να καλύψει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού, η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της με τη συμμετοχή του Ισραήλ, προβάλλοντας για 16 δευτερόλεπτα ένα μαύρο φόντο με λευκά γράμματα: «Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Ειρήνη και Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη».
🚨Spain’s state TV channel posted a message during the Eurovision Song Contest tonight showing a political message in support of Palestine🇵🇸 before Israel’s 🇮🇱 Yuval Raphael sang the song #Eurovision2025 pic.twitter.com/iwoNGU2c9L
— The Uncivilised One (@Sea2Sea1Way) May 17, 2025
Ο Green επιβεβαίωσε ότι η EBU επικοινωνεί με την VRT και την RTVE μετά τον τελικό: «Τώρα που το γεγονός έχει ολοκληρωθεί, θα έχουμε μια ευρεία συζήτηση με τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και να λάβουμε ανατροφοδότηση για κάθε πτυχή της φετινής διοργάνωσης, ενόψει του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision τον επόμενο χρόνο».
Εκπρόσωπος της VRT δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για λανθασμένη καταμέτρηση ψήφων, αλλά επεσήμανε ότι «Το σημαντικό ερώτημα είναι αν το υπάρχον σύστημα ψηφοφορίας εκφράζει δίκαια τις απόψεις των τηλεθεατών».
«Η VRT διαπιστώνει ότι ο διαγωνισμός, όπως διοργανώνεται σήμερα, έχει γίνει λιγότερο ενοποιητικός και πολιτικά ουδέτερος», δήλωσε.
Κλείνοντας, σημείωσε: «Η VRT απαιτεί πλήρη διαφάνεια από την EBU σχετικά με τους κανόνες και τη διαδικασία ψηφοφορίας… χωρίς σοβαρή απάντηση στις ανησυχίες μας για τον διαγωνισμό, υπάρχει αμφιβολία για τη μελλοντική συμμετοχή μας».