Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των υψηλού επιπέδου συζητήσεων της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press και στην δημοσιογράφο Edith Lederer.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο Γεραπετρίτης κάλεσε για «άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και έχει εξετάσει το θέμα της ανοικοδόμησης της Γάζας σε συζητήσεις με τον Ισραηλινό και τους Παλαιστινίους, διατείνοντας ότι είναι ένας “έντιμος μεσολαβητής”.
«Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε ενεργά, αλλά το κύριο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η τραγωδία,» δήλωσε.
Κατήγγειλε τη σφαγή των 1.200 Ισραηλινών από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την απαγωγή Ισραηλινών ομήρων, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αποδεκτό αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή», αναφερόμενος στους πάνω από 53.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, οι οποίοι είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών που δεν διακρίνουν μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Δεσμευμένος στην προεδρία της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την “Προστασία αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις” την Πέμπτη, ο Γεραπετρίτης επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Όσον αφορά παγκόσμιες ανισορροπίες, υποστήριξε ότι η αύξηση των ανισοτήτων απειλεί τη δημοκρατία και την κρατική δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή που κυριαρχούν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία».
Συνέδεσε την αστάθεια με τις τεχνολογικές προόδους και την ενισχυμένη κινητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι «οι σύγχρονες προκλήσεις όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζουν όλους». Επίσης, προειδοποίησε για την «κρίση της παγκόσμιας συνεργασίας και εμπιστοσύνης στους διεθνείς οργανισμούς».
Ωστόσο, τόνισε ότι η δημοκρατία έχει «μηχανισμό αυτοδιόρθωσης» και ότι οι καιροί απαιτούν «ισχυρές ηγεσίες σε μεγάλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες να αναζωογονήσουν την πίστη στην υπόθεση της ειρηνικής και ευημερούσας συνύπαρξης».
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κρίση πολιτικής ταυτότητας»
Σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, παραδέχθηκε ότι η αρχή της ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών-μελών έχει γίνει «εμπόδιο», ενώ υπερασπίστηκε το δικαίωμα βέτο ως έκφραση εθνικών συμφερόντων.
Επέστησε την προσοχή στην «κρίση πολιτικής ταυτότητας» της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι «φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις ξεχνάμε ποια είναι τα ουσιαστικά στοιχεία που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους».
«Αυτό οδηγεί σε αποκλίσεις και συγκρούσεις, και τώρα βιώνουμε μετατραυματικό σύνδρομο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πρέπει να βρούμε ξανά την ανθεκτικότητα και την ταυτότητά μας», σημείωσε.
Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τη δέσμευσή της για «το κράτος δικαίου, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».
Ο υπουργός τόνισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία έχουν υπάρξει «μόνο εν μέρει επιτυχείς», καθώς η Μόσχα «βρήκε τρόπους να παρακάμψει τις συνέπειές τους», επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις «δεν έχουν γίνει σημείο καμπής για την ειρήνη».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δήλωσε ότι αυτές ενισχύονται, υποδεικνύοντας τις επενδύσεις στην Ελλάδα από εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Pfizer που περιλαμβάνουν και το τομέα της ενέργειας.
Για τους δασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, είπε ότι δεν επηρεάζουν σημαντικά την Ελλάδα, διότι «δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αυτό το είδος εμπορίου», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο». «Παρόλο που δεν θεωρούμε τους δασμούς καλή είδηση, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση» ανέφερε.
Σήμερα, ο κ. Γεραπετρίτης θα προεδρεύσει και θα κάνει εθνική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.
Την Πέμπτη 22 Μαΐου, θα προεδρεύσει και θα παρέμβει στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.