Με την καλοκαιρινή περίοδο να πλησιάζει και την τουριστική κίνηση να αυξάνεται, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα εκτενές επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει πάνω από 40.000 ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, νησιά και περιοχές με υψηλή οικονομική δραστηριότητα.
Ο στόχος είναι διπλός: η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο εντοπισμός εποχικών επιχειρήσεων που εμφανίζονται μόνο για λίγους μήνες, χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους.
Το επιχειρησιακό πλάνο, που ενεργοποιείται σταδιακά από τα τέλη Μαΐου, προγραμματίζει καθημερινές ελέγχους, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πρωί, απόγευμα και βράδυ, καθώς και σε αργίες.
Το «στρατηγείο» της ΑΑΔΕ
Η «καρδιά» της επιχείρησης θα λειτουργεί στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, όπου θα γίνεται ο κεντρικός συντονισμός σε πραγματικό χρόνο. Οι ελεγκτικές ομάδες θα στέλνουν πληροφορίες από τα σημεία ελέγχου – φωτογραφίες, βίντεο, επιτόπιες αναφορές – για την άμεση ανίχνευση παρατυπιών.
Για πιο σύνθετες αποστολές, θα χρησιμοποιούνται drones για την επίβλεψη των επιχειρήσεων πριν από τους ελέγχους. Η εναέρια παρακολούθηση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων, κυρίως σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες ή πολυσύχναστες, όπου η «εικόνα» του χώρου είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση.
Η εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣlive
Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στη χρήση της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive, που είναι εγκατεστημένη σε tablets που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές. Μέσω αυτής, οι φορολογικοί υπάλληλοι έχουν άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ κάθε επιχείρησης, επιτρέποντας διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο με τα δηλωθέντα εισοδήματα και άλλες σχετικές πληροφορίες από τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με την έκδοση και επιτόπια κοινοποίηση σημειώματος στον ελεγχόμενο.
Μυστικοί έλεγχοι και «τουρίστες-εφοριακοί»
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μυστικούς ελέγχους. Εφοριακοί ντυμένοι ως τουρίστες θα επισκέπτονται καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και beach bars, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εκδίδονται νόμιμα παραστατικά. Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε τουριστικούς προορισμούς με αυξημένη εποχικότητα.
Ενίσχυση των Δ.Ο.Υ. και γεωγραφική κατανομή ελέγχων
Η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει κρίσιμες Δ.Ο.Υ. σε τουριστικές περιοχές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, περιλαμβάνοντας τις Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, Θήρας, Ρόδου, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Πάρου, Νάξου, Ηρακλείου και Σύρου, καθώς και άλλες σε περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον.
Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις
Οι ελεγκτικές αρχές θα εξετάζουν μεταξύ άλλων:
- Την έκδοση αποδείξεων και τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις ΦΠΑ
- Τη σωστή τήρηση των φορολογικών βιβλίων
- Τη φορολογική συμπεριφορά κάθε επαγγελματία βάσει του παρελθόντος
- Πιθανές ενδείξεις ύπαρξης “εικονικών” επιχειρήσεων που λειτουργούν μόνο για τη σεζόν
Σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων, θα ισχύουν άμεσα μέτρα αναστολής λειτουργίας:
- 48 ώρες κλείσιμο για μη έκδοση άνω των 10 αποδείξεων ή συναλλαγές άνω των 500 ευρώ χωρίς απόδειξη
- 96 ώρες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων την ίδια ή επόμενη χρονιά
- 10 ημέρες για πολλαπλές υποτροπές μέσα σε δύο φορολογικά έτη
- Επιπλέον 10 ημέρες για παραβίαση σφραγισμένου καταστήματος
Η ΑΑΔΕ επιδιώκει να περάσει ένα σαφές μήνυμα ότι η φορολογική συμμόρφωση δεν είναι μόνο θέμα νομιμότητας, αλλά και θεμέλιο της δίκαιης λειτουργίας της αγοράς, ειδικά σε περιόδους έντονης οικονομικής δραστηριότητας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργούν με διαφάνεια και συνέπεια έναντι της πολιτείας και του υγιούς ανταγωνισμού.