• Latest

Classic galaktoboureko – ProtoThema English

May 20, 2025
Η διάγνωση για τον καρκίνο του τέως προέδρου των ΗΠΑ έγινε την περασμένη εβδομάδα

Η διάγνωση για τον καρκίνο του τέως προέδρου των ΗΠΑ έγινε την περασμένη εβδομάδα

May 21, 2025
ΗΠΑ και Τουρκία μοιράζονται το όραμα μας σταθερής Συρίας αναγνωρίζοντας τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητάς της

ΗΠΑ και Τουρκία μοιράζονται το όραμα μας σταθερής Συρίας αναγνωρίζοντας τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητάς της

May 21, 2025
Δασμός 15% και όχι 25% για τα αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ

Δασμός 15% και όχι 25% για τα αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ

May 21, 2025
Απέρριψε τις επικρίσεις της ΕΕ και κάνει λόγο για παρανόηση της πραγματικότητας

Απέρριψε τις επικρίσεις της ΕΕ και κάνει λόγο για παρανόηση της πραγματικότητας

May 21, 2025
«Προσποιήθηκε ότι πνίγεται για να τον σώσω…»

«Προσποιήθηκε ότι πνίγεται για να τον σώσω…»

May 21, 2025
Ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση της Ρωσίας

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση της Ρωσίας

May 20, 2025
Premier League: «Κουνάει» σεντόνι η Μάντσεστερ Σίτι

Premier League: «Κουνάει» σεντόνι η Μάντσεστερ Σίτι

May 20, 2025
MasterChef 2025: Αυτός είναι ο παίκτης που φόρεσε «μαύρη ποδιά»

MasterChef 2025: Αυτός είναι ο παίκτης που φόρεσε «μαύρη ποδιά»

May 20, 2025
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Ηλεία

May 20, 2025
Δεκαπέντε ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σε διάστημα δύο ωρών

Δεκαπέντε ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σε διάστημα δύο ωρών

May 20, 2025
Ανακάλυψη 41 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ανακοίνωσε η Τουρκία

Ανακάλυψη 41 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ανακοίνωσε η Τουρκία

May 20, 2025
Euroleague – Final Four 2025: Το… καλωσόρισμα του Άμπου Ντάμπι στις αποστολές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού

Euroleague – Final Four 2025: Το… καλωσόρισμα του Άμπου Ντάμπι στις αποστολές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού

May 20, 2025
NeaGreece
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
NeaGreece
No Result
View All Result
Home custard pie

Classic galaktoboureko – ProtoThema English

info@neagreece.gr by [email protected]
May 20, 2025
in custard pie, Galaktoboureko, Greek dessert, Mediterranean cooking, syrupy pastry, traditional sweet
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Preparation Time: 1 hour 30 minutes
Ingredients:

For the Phyllo Crust:

  • 400g phyllo pastry sheets
  • 220g melted butter or clarified cow’s butter

For the Custard Cream:

  • 1300ml milk
  • 1 cup sugar
  • 2 egg yolks + 4 whole eggs
  • 1 cup fine semolina
  • A knob of fresh butter (about the size of a walnut)
  • 2 tablespoons lemon zest or vanilla extract

For the Syrup:

  • 2 cups sugar
  • 1 cup water
  • Juice from ½ lemon

Despite its decadence, this classic Greek dessert remains a beloved choice all year round. Enjoy it fresh from the oven for the ultimate treat!

Instructions:

Step 1 – Prepare the Custard:
In a mixer, beat the eggs and sugar until light and fluffy. Gradually add the milk and semolina, stirring to combine. Transfer to a saucepan and heat gently, stirring consistently until it thickens. Mix in the lemon zest and butter, then let cool, stirring occasionally to prevent a skin from forming.

Step 2 – Assemble the Galaktoboureko:
Preheat the oven to 190°C (375°F). Grease a baking dish and layer half of the phyllo sheets, brushing each layer with melted butter.

Step 3:
Evenly spread the cooled custard over the phyllo, then layer the remaining sheets on top, buttering each one. Gently score the top layers into portions (either diamonds or rectangles) with a sharp knife, being careful not to cut into the cream. Drizzle the remaining melted butter over the top. Bake for 15 minutes at 190°C, then lower the temperature to 160°C (320°F) and continue baking for an additional 35 minutes.

Step 4 – Make the Syrup:
In a saucepan, boil the sugar, water, and lemon juice for about 10 minutes until the syrup thickens. If using a kitchen thermometer, it should reach 108°C (226°F).

Step 5 – Finish the Dessert:
Allow the galaktoboureko to cool slightly, then carefully spoon the hot syrup over it. Avoid covering the dish, as this may soften the phyllo. For the best experience, serve it the same day, ideally warm!

Ask Me Anything

Explore Related Questions




Tags: ClassicEnglishgalaktobourekoProtoThema
Previous Post

Two associates of Mexico’s mayor dead in an armed attack

Next Post

Ο Μάρκος έτοιμος για το επόμενο χτύπημα

info@neagreece.gr

[email protected]

Next Post
Η Εβίτα είναι κόρη του Λεωνίδα

Ο Μάρκος έτοιμος για το επόμενο χτύπημα

NeaGreece.gr

© 2025 NeaGreece.gr.

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

No Result
View All Result

© 2025 NeaGreece.gr.