Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Ούγκο Μπασέγκα, εξετάζει τους τελικούς στόχους του Ισραήλ.
Σε μια σύντομη ανάλυση του για το βρετανικό Μέσο, αναφέρει:
«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, νιώθει δικαιωμένος.
Από το βιβλίο του το 1995, «Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας», έως τη διάσημη ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2012, όπου παρουσίασε ένα σκίτσο βόμβας για να δείξει πόσο κοντά θεωρεί ότι είναι το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει.
Θα σταματήσει τώρα το Ισραήλ τις επιθέσεις του στο Ιράν;
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη επιχείρηση, και θεωρούν ότι η μέχρι τώρα πορεία τους είναι πολύ επιτυχημένη. Έτσι, ίσως δεν βλέπουν λόγους να σταματήσουν πριν προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Νετανιάχου, αφήνουν να εννοηθεί μια πιθανή αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Ποιες είναι οι ελπίδες τους; Οι βομβαρδισμοί να οδηγήσουν σε ένα κίνημα κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανατρέποντας την Ισλαμική Δημοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία από το 1979.
Αυτό δημιουργεί συνθήκες επιβίωσης για το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα την υποχρέωνε να παρατήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός της, απαίτηση που θέτουν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι δικαίωμά της.
Ωστόσο, βρίσκονται στην πιο αδύναμη θέση τους εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, και οι ηγέτες του Ιράν θα ενδέχεται να δεχθούν διεθνείς πιέσεις να αποδεχτούν μια συμφωνία, η οποία αναγκαία θα περιλαμβάνει μέτρα που θα αποτρέπουν οποιαδήποτε επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων.
Η εναλλακτική επιλογή είναι περισσότερη σύγκρουση, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της διακυβέρνησης του Χαμενεΐ και σε μια αβέβαιη μελλοντική πορεία για τη χώρα.