Καθώς η Καθολική Εκκλησία προετοιμάζεται για την εκλογή του νέου Πάπα, το Βατικανό ενισχύει τις προσπάθειές του για να διασφαλίσει τη διαδικασία του Κονκλαβίου, χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κονκλάβιου, το 2005, απαγορεύτηκαν τα κινητά τηλέφωνα, αναφέρει το Wired. Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, οι αρμόδιοι του Βατικανού έχουν δύο βασικές προτεραιότητες: να εξασφαλίσουν την προστασία των Καρδιναλίων και να διασφαλίσουν την απόλυτη μυστικότητα της διαδικασίας, αποτρέποντας κάθε εξωτερική παρέμβαση.
Έτσι, η μικρότερη χώρα του κόσμου μετατρέπεται σε ψηφιακό φρούριο, σχολιάζει το Cyber News, καθώς συγκεντρώνει τους Καρδινάλιους σε κατάσταση απομόνωσης για την εκλογή του επόμενου Ποντίφικα.

Στρατηγική Απομόνωσης
Η προστασία των Καρδιναλίων στο Κονκλάβιο είναι υψίστη προτεραιότητα για το Βατικανό.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Καρδινάλιοι αποκόπτονται πλήρως από κάθε εξωτερική επικοινωνία.
Διαρκώς, τους απαγορεύεται να κοιτούν έξω κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και στους χώρους διαμονής τους.

Η χρήση τηλεφώνων, υπολογιστών, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και ίντερνετ είναι αυστηρά απαγορευμένη.
Απαγορεύεται επίσης οποιαδήποτε γραπτή ή προφορική επικοινωνία με τον έξω κόσμο, με αυστηρές ποινές για παραβάτες, ακόμη και τον αφορισμό.
Προστασία μέσω τεχνολογίας
Η προστασία του Κονκλάβιου έχει εξελιχθεί μέσω σύγχρονης τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.
Οι Καρδινάλιοι θα διαμένουν στο Domus Sanctae Marthae (Casa Santa Marta), ενώ οι χώροι του Κονκλαβίου στην Καπέλα Σίξτινα είναι εξοπλισμένοι με συσκευές παρεμβολής που εμποδίζουν κάθε επικοινωνία.

Οι παρεμβολές εμποδίζουν τη λειτουργία δικτύων Wi-Fi, Bluetooth και κινητών τηλεφώνων, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά ή λήψη πληροφοριών, ακόμα και με παράνομα εισαχθείσες συσκευές.
Έλεγχος κάθε συσκευής
Το προσωπικό του Βατικανού διεξάγει ενδελεχείς ελέγχους στα κτίρια για να εντοπιστούν μη εξουσιοδοτημένες συσκευές όπως μικρόφωνα ή κάμερες.
Η διαρροή οποιασδήποτε πληροφορίας αποτρέπεται μέσω σχολαστικών ελέγχων των συμμετεχόντων πριν την είσοδό τους στο Κονκλάβιο.

Προκλήσεις
Η σύγχρονη τεχνολογία φέρνει προκλήσεις για την ασφάλεια των Καρδιναλίων, καθώς οι δορυφορικές τεχνολογίες μπορούν να καταγράψουν φωτογραφίες από το διάστημα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει κινήσεις χειλιών.

Προς το παρόν, σύμφωνα με το Wired, δεν υπάρχει δυνατότητα υψηλής ανάλυσης που να επιτρέπει τη «διάβρωση» τοίχων.
Το πιο απλό μέτρο ασφαλείας, με την υψηλότερη αποτελεσματικότητα, παραμένει κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Επιπλέον, το Βατικανό χρησιμοποιεί αδιαφανείς ταινίες στα παράθυρα του Κονκλάβιου για να αποτρέψει τυχόν κατασκοπεία από δορυφόρους ή drones.
Συνθήκες Επιφυλακής
Ο χώρος του Βατικανού, που εκτείνεται σε μόλις 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φρουρείται από ένα σύστημα ασφάλειας που περιλαμβάνει 650 κάμερες παρακολούθησης και την παρουσία δύο εξαιρετικά εκπαιδευμένων σωμάτων ασφαλείας: της Χωροφυλακής του Βατικανού και της Ελβετικής Φρουράς.
Οι δυνάμεις αυτές διασφαλίζουν όχι μόνο την ασφάλεια των Καρδιναλίων αλλά και την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα
Η διαδικασία του Κονκλάβιου αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Μαΐου.
Οι αρχές του Βατικανού και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται απεγνωσμένα για να εξασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί με πλήρη μυστικότητα και ασφάλεια, αποτρέποντας τις εξωτερικές επιρροές.

Η αναμονή για τον λευκό καπνό
Η εκλογή του νέου Πάπα θα διεξαχθεί υπό απόλυτη μυστικότητα.
Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, το Βατικανό παραμένει ένα «ψηφιακό οχυρό» καθώς η διαδικασία ψηφοφορίας επιμένει στις παραδόσεις, με τις ψήφους να καταγράφονται χειρόγραφα σε χαρτί, αποτρέποντας έτσι πιθανούς κινδύνους ηλεκτρονικής παρέμβασης.