Μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, που συγκέντρωσε ηγέτες και εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, τώρα τα φώτα στρέφονται στην επόμενη κρίσιμη στιγμή της Καθολικής Εκκλησίας: την εκλογή του νέου Ποντίφικα.
Η μυστική συνάντηση των Καρδιναλίων, γνωστή ως Κονκλάβιο, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς το Βατικανό προετοιμάζεται intensively.
Προετοιμασίες στο Βατικανό
Η Καπέλα Σιστίνα έκλεισε τις πόρτες της για τους επισκέπτες την Κυριακή, ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το Κονκλάβιο.
Σύμφωνα με αναφορές, την Δευτέρα (28/4), οι Καρδινάλιοι θα συνέλθουν για να καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία της συνόδου.

Το Κονκλάβιο δεν μπορεί να αρχίσει παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της 9ήμερης περιόδου πένθους, δηλαδή αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ 5 και 10 Μαΐου.
Παράλληλα, το Βατικανό εργάζεται και για τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας, όπως η εγκατάσταση καμινάδας που θα ανακοινώνει το αποτέλεσμα κάθε ψηφοφορίας: μαύρος καπνός αν δεν έχει επιτευχθεί πλειοψηφία (2/3), λευκός καπνός αν εκλεγεί νέος Πάπας.

Η σημασία της Καπέλα Σιστίνα
Οι Καρδινάλιοι θα συγκεντρωθούν στη διάσημη Καπέλα Σιστίνα, περιτριγυρισμένοι από τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου και άλλων αναγεννησιακών καλλιτεχνών.
Η εμβληματική τοιχογραφία «Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου δεσπόζει στην οροφή του χώρου.

Η ονομασία Καπέλα Σιστίνα προέρχεται από τον πάπα Σίξτο Δ’, ο οποίος εποπτεύει την κατασκευή της τον 15ο αιώνα, ενώ ο πάπας Ιούλιος Β’ ανέθεσε στον Μιχαήλ Άγγελο την τοιχογραφία της οροφής και της «Δευτέρας Παρουσίας».
Κατά την είσοδό τους στο Κονκλάβιο, οι Καρδινάλιοι θα ψάλουν τη Λιτανεία των Αγίων και θα δώσουν όρκο εχεμύθειας.
Μόλις οι διπλές πόρτες της Καπέλα Σιστίνα κλείσουν, ο τελετάρχης θα αναφωνήσει «Extra omnes», δηλαδή «Όλοι έξω».

Η κατάσταση στους Καρδιναλίους
Στο φετινό Κονκλάβιο, το σώμα των εκλεκτόρων παρουσιάζει πρωτοφανή ποικιλία και ανατρεπτική διάθεση.
Το 80% των συμμετεχόντων Καρδιναλίων έχει οριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με 20 εξ αυτών να αναδεικνύονται μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πολλοί από αυτούς δεν είχαν συναντηθεί ποτέ πριν στη Ρώμη.

Η ανθρωπογεωγραφία έχει αλλάξει σημαντικά: το ποσοστό των Ευρωπαίων Καρδιναλίων έχει μειωθεί στο 39%, με 18% να προέρχονται από την Ασία, 18% από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και 12% από την υποσαχάρια Αφρική.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει θέσει ως προτεραιότητα να «ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερες φωνές», επιλέγοντας κληρικούς από μικρές καθολικές κοινότητες όπως αυτές στο Ιράν, την Αλγερία και τη Μογγολία.

Όπως σημειώνει ο Miles Pattenden, ιστορικός της Καθολικής Εκκλησίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «Ο Φραγκίσκος ήταν πρόθυμος να προωθήσει τις ιδεολογικές του συμμαχίες, χωρίς να περιορίζεται σε όσους συμφωνούσαν μαζί του. Είχε και άλλες προτεραιότητες».
Συντηρητικοί και προοδευτικοί
Στο Κονκλάβιο, αναμένονται δυνατές αντιπαραθέσεις μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών.
Στην πλευρά των συντηρητικών, εξέχουσες προσωπικότητες είναι ο Ρέιμοντ Μπερκ, επίσκοπος που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, και ο Γερμανός Γκέρχαρντ Μύλλερ, που προειδοποίησε ότι «η εκκλησία κινδυνεύει να διχαστεί αν δεν εκλεγεί καθαρά ορθόδοξος Πάπας».
Κατά τον ίδιο, η «ατζέντα» του Πάπα Φραγκίσκου, «με τις ευλογίες των ομοφυλόφιλων και άλλα παρόμοια θέματα» και η «χειροτονία γυναικών», «δεν είναι μείζονα ζητήματα για την ανθρωπότητα».

Στον προοδευτικό τομέα διακρίνονται οι Ζαν-Κλοντ Χολερίχ από το Λουξεμβούργο, ο Τίμοθι Ράντκλιφ από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Μάικλ Τσέρνι από τον Καναδά.
Παρά τις κατηγορίες προς τον Φραγκίσκο ότι «υποβάθμισε» το σώμα των Καρδιναλίων με υποστηρικτές του, ο Pattenden θυμίζει ότι «ιστορικά, κανένας Πάπας δεν κατόρθωσε να ελέγξει την εκλογή του διαδόχου του».

«Είναι προφανείς οι συντηρητικές και προοδευτικές τάσεις μεταξύ των Καρδιναλίων, αλλά αυτή η κατάσταση είναι ένα φάσμα. Ορισμένοι είναι συντηρητικοί σε κάποια θέματα και προοδευτικοί σε άλλα, όπως τα θέματα της σεξουαλικότητας και της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει.
Τα φαβορί
Πάνω από 20 καρδινάλιοι έχουν χαρακτηριστεί ως «papabile», δηλαδή πιθανοί διάδοχοι, σύμφωνα με παρατηρητές του Βατικανού.
Ωστόσο, όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες εκλογές, οι κερδισμένοι σπάνια φτάνουν στο τέλος.
Σήμερα, μεταξύ των φαβορί είναι ο Πιέτρο Παρολίν, κορυφαίος διπλωμάτης του Βατικανού, και ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, καρδινάλιος από τις Φιλιππίνες.

Η εκλογική διαδικασία παραμένει αυστηρά μυστική, όπως επιτάσσει η παράδοση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εξωτερικές παρεμβάσεις.
Αν η καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα εκπέμψει μαύρο καπνό, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3.

Όταν αναδειχθεί νέος Πάπας, λευκός καπνός θα ανέβει στον ουρανό και οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου θα κρούσουν το χαρμόσυνο νέο.
Πληροφορίες από: Guardian, Associated Press, Daily Star