Αν ρίξεις μια ματιά σε ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα παρατηρήσεις πόσο ριζικά έχει μεταμορφωθεί η πόλη μέσα στα χρόνια.
Η εικόνα της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολλές φορές, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν τίποτα να μη θυμίζει την Αθήνα της δεκαετίας του ’50. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της όταν δουν φωτογραφίες από άλλη εποχή.
Μια τέτοια εικόνα είναι και η παρακάτω. Μπορείς να αναγνωρίσεις την περιοχή που απεικονίζεται; Αν είσαι κάτοικος της Αθήνας, σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.
Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί
– Θησείο
– Γκάζι
– Κυψέλη
Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1950 αποτυπώνεται το Γκάζι και η οδός Πειραιώς με τις γραμμές του τραμ.
Το Γκάζι (παλαιότερα γνωστό ως Γκαζοχώρι ή Φωταέριο) είναι μια συνοικία της Αθήνας, που βρίσκεται μεταξύ της Ιεράς Οδού και της οδού Πειραιώς. Το όνομά της οφείλεται στις γειτονικές εγκαταστάσεις φωταερίου.
Το εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος ιδρύθηκε το 1857. Γύρω στο 1910, οίκοι ανοχής εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ονομάζεται τότε “γκάζι” ή “γκαζοχώρι”. Οι τακτικοί θαμώνες των οίκων αυτούς αποκαλούνταν “γκαζοχωρίτες”, ενώ οι εργάτριες της περιοχής “γκαζοχωρίτισσες”. Στα μέσα του 20ού αιώνα, γύρω από το εργοστάσιο άρχισαν να οικοδομούνται χαμηλές κατοικίες με μεγάλες αυλές, φιλοξενώντας πολυάριθμες οικογένειες. Η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη, με χαρακτηριστικό δρόμο την οδός Βουτάδων, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο.
Το 1967, λόγω των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη βόρεια Ελλάδα, μουσουλμανικές οικογένειες μετακόμισαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στο Γκάζι, αναζητώντας εργασία στο εργοστάσιο φωταερίου. Με τα χρόνια, άνοιξαν πολλά συνεργεία αυτοκινήτων και καταστήματα στην περιοχή, ενώ νέοι οίκοι ανοχής εγκαταστάθηκαν επίσης. Το εργοστάσιο, μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, σταμάτησε τη λειτουργία του οριστικά στις 1 Οκτωβρίου του 1984, και σήμερα στο χώρο του βρίσκεται η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.