• Latest

Amygdalota Tsagkaris: A sweet 100-year story in Hydra

April 27, 2025
Fierce reactions over Israeli gunfire during visit of foreign diplomats in the West Bank

Fierce reactions over Israeli gunfire during visit of foreign diplomats in the West Bank

May 21, 2025
Κυνική και ντροπιαστική η δήλωση Μαρινάκη για «ισορροπημένη πολιτική» της Ελλάδας στο ζήτημα της Γάζας

Κυνική και ντροπιαστική η δήλωση Μαρινάκη για «ισορροπημένη πολιτική» της Ελλάδας στο ζήτημα της Γάζας

May 21, 2025
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα, λόγω συλλαλητηρίου υπέρ της Παλαιστίνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα, λόγω συλλαλητηρίου υπέρ της Παλαιστίνης

May 21, 2025
Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 1566 για θέματα του ΕΣΥ

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα λειτουργεί ο τετραψήφιος αριθμός 1566 για θέματα του ΕΣΥ

May 21, 2025
Fire now in Evia – ProtoThema English

Fire now in Evia – ProtoThema English

May 21, 2025
Δυτική Όχθη: Πληθαίνουν οι διεθνείς καταδίκες για τους ισραηλινούς πυροβολισμούς κατά διπλωματών

Δυτική Όχθη: Πληθαίνουν οι διεθνείς καταδίκες για τους ισραηλινούς πυροβολισμούς κατά διπλωματών

May 21, 2025
Αρνητική η εισήγηση για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ από την ALPHABET

Αρνητική η εισήγηση για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ από την ALPHABET

May 21, 2025
Ανακαλεί τσουρέκι με μαστίχα Χίου

Ανακαλεί τσουρέκι με μαστίχα Χίου

May 21, 2025
Nikos Papandreou: Gaza on the brink of famine – War has rules

Nikos Papandreou: Gaza on the brink of famine – War has rules

May 21, 2025
Ο Ρούμπιο απέφυγε στο Κογκρέσο να αποκαλέσει «εγκληματία πολέμου» τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο Ρούμπιο απέφυγε στο Κογκρέσο να αποκαλέσει «εγκληματία πολέμου» τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

May 21, 2025
Θεσσαλονίκη: Φορτηγό κόλλησε κάτω από γέφυρα

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό κόλλησε κάτω από γέφυρα

May 21, 2025
Συνεχίζει ο Ρουί Βιτόρια στον πάγκο και τη νέα σεζόν

«Έχουμε προπονητή κι αυτός είναι ο Ρουί Βιτόρια»

May 21, 2025
NeaGreece
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
NeaGreece
No Result
View All Result
Home Amygdalota

Amygdalota Tsagkaris: A sweet 100-year story in Hydra

info@neagreece.gr by [email protected]
April 27, 2025
in Amygdalota, baklava, Mediterranean cooking, rosewater
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Places are often remembered for their unique delicacies, and Hydra is no exception with its renowned amygdalota. These sweet treats are essential for any visitor seeking a complete experience of the island, representing a delightful signature that resonates with both tourists and locals alike.

The Tsagkaris workshop and confectionery is the most iconic spot to sample these amygdalota. Established in 1930 as “Café-Confectionery ‘Ta Kybelaia’,” it is located in a historic building now home to the Postal Savings Bank. This establishment is committed to preserving its traditional product range.

The Secret to Their Success
Amygdalota consist of four key ingredients: almonds, semolina, sugar, and rosewater. While almond trees once thrived on the island, changing weather patterns now necessitate sourcing almonds from Nafplio. The rosewater supplier has remained unchanged since the workshop’s inception. The amygdalota are available in two varieties: the classic “square,” often referred to as “sugar baklava,” and the more challenging “pear” version, which requires baking, resting, and shaping into the signature pear form. Notably, these treats, especially the “pear,” symbolize fertility and are traditionally offered at weddings.

Ice Cream Amygdalota
Dimitris Tsagkaris, now in the fourth generation of the family business, upholds traditional recipes while also innovating with almond as a key ingredient. “For the past four years, I’ve crafted the first almond-flavored ice cream made from pure ingredients and no preservatives. This ice cream features almond crumbs blended into a vanilla base, creating a nostalgic flavor reminiscent of the 60s. It requires two days to produce, unlike typical ‘fast food’ ice creams that take much less time,” he explains. When asked about his choice to remain on the island instead of relocating to the city, he says, “I recognize this decision comes with sacrifices, but I’m unbothered. My main priority is to grow our family business, ensuring it’s in even better shape for the next generation.”

Contact Information
Oikonomou, Hydra, Tel: 22980 52314

Ask me anything

Explore related questions




Tags: 100yearAmygdalotaHydrastorysweetTsagkaris
Previous Post

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η τρυφερή ανάρτηση για τα γενέθλια του γιου της

Next Post

Where have all the phenomenal cars gone

info@neagreece.gr

[email protected]

Next Post

Where have all the phenomenal cars gone

NeaGreece.gr

© 2025 NeaGreece.gr.

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

No Result
View All Result

© 2025 NeaGreece.gr.