Ένας κυνηγός θησαυρών από την Προύσα έχει αποκαλύψει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, ισχυριζόμενος ότι ανακάλυψε μια υπόγεια πόλη στην επαρχία Ορναγκάζι, την οποία θεωρεί ως τον τόπο διεξαγωγής της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου. Αυτή η σύνοδος, παραδοσιακά, συνδέεται με τη Νίκαια της Βιθυνίας, τη σημερινή Ιζνίτ.
Ο Mustafa Uysal, ο οποίος κράτησε την ανακάλυψή του μυστική για χρόνια, ζητά τώρα 50 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 44 εκατ. ευρώ) για να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία του υποτιθέμενου αρχαιολογικού χώρου.
Μια ανακάλυψη που ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία
Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Uysal στράφηκε στο κυνήγι θησαυρών, όπου δήλωσε ότι οι ανασκαφές του τον οδήγησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη: μια υπόγεια πόλη με ενός νεκροταφείου, σαρκοφάγους και περίτεχνα σύμβολα στους διαδρόμους.
Υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη είναι σημαντική για τον Χριστιανισμό και ότι μπορεί να αναθεωρήσει την ιστορική αντίληψη της Συνοδού της Νίκαιας, που συνέβη το 325 μ.Χ., για την επίλυση σημαντικών θεολογικών διαφορών στην πρώιμη Χριστιανική κοινότητα.
Η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος υπήρξε κομβικό γεγονός στην ιστορία του Χριστιανισμού.
Η Σύνοδος της Νίκαιας
Εξελέγη από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α’ για να ενώσει τη ραγδαία αναπτυσσόμενη Χριστιανική κοινότητα και να επιλύσει θεολογικά ζητήματα που απείλησαν την ενότητά της. Ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η καταδίκη του Αρειανισμού και η θετική διατύπωση του κανονικού δόγματος περί του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος.
Η Σύνοδος καταδίκασε τις απόψεις του Άρειου, ενός θεολόγου από την Αλεξάνδρεια, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Υιός (ο Ιησούς Χριστός) δεν είναι αληθινός Θεός κατά φύση, αλλά δημιουργήθηκε από τον Θεό – Πατέρα κατά μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η Σύνοδος της Νίκαιας διευθέτησε τη διαμάχη διατυπώνοντας το Σύμβολο της Πίστεως, ζητώντας από τους επισκόπους να το υπογράψουν.

Έτσι, η Σύνοδος καταδίκασε τις διδασκαλίες του Άρειου ως αιρετικές και συνέταξε το Σύμβολο της Νίκαιας που καθόρισε τον όρο ομοούσιος.
«Υπάρχουν αγάλματα της Μαρίας και του Ιησού Χριστού»
«Ανακάλυψα την υπόγεια πόλη όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος», δήλωσε ο Uysal στο τουρκικό πρακτορείο İhlas (ΙΗΑ). «Μέσα σε αυτήν, υπάρχουν αγάλματα της Μαρίας και του Ιησού Χριστού, περιβαλλόμενα από 12 ιερά, και απέναντί τους ο ταφικός θάλαμος της σαρκοφάγου της πριγκίπισσας Νίκης».
Αν οι ισχυρισμοί του Uysal επαληθευτούν, θα επηρεάσει ριζικά τις ιστορικές γνώσεις και την θρησκευτική κληρονομιά.
Ο Uysal ζητά βοήθεια από την τουρκική κυβέρνηση για να φανερωθεί ο χώρος, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της χώρας μέσω του τουρισμού. «Η αξίωσή μου από το κράτος είναι να φέρουμε στο φως αυτό το μέρος και να αναζωογονήσουμε την οικονομία της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν εισακουστούν τα αιτήματά μας, ο τουρισμός θα ενισχυθεί, με τη βοήθεια του κράτους, εντός τριών έως έξι μηνών».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η εν δυνάμει αξία του χώρου μπορεί να φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι αρχαιότητες και τα ιστορικά τεχνουργήματα που μπορεί να ανακαλυφθούν.
Η αξίωσή του για εκτίμηση του χώρου στα 50 εκατομμύρια δολάρια έχει προκαλέσει ερωτήματα και συζητήσεις σχετικά με την οικονομική αποτίμηση των αρχαιολογικών ανακαλύψεων.
Η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας, εκτός από την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα, θέσπισε σημαντικούς κανόνες για την οργάνωση και πειθαρχία εντός της εκκλησίας, καθώς και για την καθορισμένη ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.
Οι αποφάσεις της Σύνοδου ενίσχυσαν την εξουσία των επισκόπων και τοποθέτησαν τα θεμέλια για τη μετέπειτα δομή της εκκλησίας.
Σύμφωνα με τον Uysal, η αρχαιολογική κοινότητα και οι ιστορικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα επηρεάσει την αφήγηση της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου και θα αναδείξει τη συνεχή επιδίωξη κατανόησης του πλούσιου μωσαϊκού της πρώιμης χριστιανικής ιστορίας.
Ο κόσμος περιμένει περισσότερες εξελίξεις σχετικά με αυτή τη συναρπαστική ιστορία, που μπορεί να ενώσει το παρελθόν με το παρόν με αναπάντεχους τρόπους.