Μια νέα κοινή επιχείρηση θα κατασκευάσει το γαλλογερμανικό άρμα μάχης επόμενης γενιάς.
Αυτή η κοινοπραξία, γνωστή ως «Main Ground Combat System» (MGCS), περιλαμβάνει τις γερμανικές KNDS Deutschland και Rheinmetall Landsysteme, καθώς και τις γαλλικές KNDS France και Thales Six GTS France.
Παρόλο που το νέο άρμα μάχης δεν έχει οριστεί ακόμη επίσημα, η Γερμανία το αναγνωρίζει ως Leopard 2 AX ή Leopard 3. Το τεθωρακισμένο όχημα θα είναι εξοπλισμένο με βλήματα 130 mm, προηγμένα συστήματα προστασίας και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες.
Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του MGCS, θα αντικαταστήσει τα γερμανικά Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc, προσφέροντας λύσεις απέναντι στις νέες στρατηγικές απειλές, όπως τα drones, που ευθύνονται για το 70% των απωλειών στην Ουκρανία σύμφωνα με βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Συνεχιζόμενος ανταγωνισμός
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή διαβεβαίωσε ότι η νέα κοινοπραξία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό και οι εταιρείες θα μπορούν να ανταγωνίζονται για άλλα συμβόλαια τεθωρακισμένων οχημάτων.
Η KNDS προήλθε από τη συγχώνευση της Krauss-Maffei Wegmann και του γαλλικού ομίλου όπλων Nexter, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων στη Γερμανία και πέμπτο στην Ευρώπη.
Η Thales, από την πλευρά της, είναι γνωστή για την εξειδίκευσή της στην αεροναυπηγική και την άμυνα, με διεθνή παρουσία.
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός άρματος μάχης που να καλύπτει ποικιλία απαιτήσεων ως ένα πολυδιάστατο σύστημα. «Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση επιτρέπει τη δημιουργία εξαιρετικά εξειδικευμένων οχημάτων που συνεργάζονται αρμονικά», σημειώνει η κοινοπραξία. Η επιχειρησιακή λειτουργία των νέων αρμάτων αναμένεται τη δεκαετία του 2030 με πλήρη λειτουργία μέχρι το 2040.
Το νέο άρμα σκοπεύει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη άλλων επανδρωμένων και μη θωρακισμένων οχημάτων, όπως προτάσεις για χρήση σε ηλεκτρονικό πόλεμο και αεράμυνα, καθώς και για εκτοξεύσεις drones.
Εκμετάλλευση της κρίσης στην Ουκρανία
Η ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στην κατασκευή αρμάτων μάχης.
Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να επικεντρωθούν στην παραγωγή αρμάτων μέσω του προγράμματος MGCS, αν και πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές.
Η οικονομία του νέου άρματος δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία καλείται τώρα να ενισχύσει την βιομηχανική της ικανότητα για την άμυνα της Ευρώπης, μετατοπίζοντας τμήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας της προς στρατιωτική παραγωγή.
Αυτοκίνητα ή άρματα;
Μια πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank αναφέρεται στην ανάγκη ανάπτυξης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς τα εργοστάσια αυτοκινήτων παραμένουν κλειστά και οι πωλήσεις οπλισμού αποτελούν μόλις το 0,2% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα, η αυτοκινητοβιομηχανία εκπροσωπεί το 5% του ΑΕΠ.
Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει περιοριστεί κατά 31% σε σχέση με το 2011, αφήνοντας τα εργοστάσια με μόλις 25% δυναμικότητας. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις, το 20% της παραγωγής θα μπορούσε να εξαφανιστεί την επόμενη δεκαετία.
Ευκαιρία μέσω επανεξοπλισμού
Αναφορές δείχνουν πως η αναδιάρθρωση της υπάρχουσας παραγωγικής ικανότητας σε αμυντική τεχνολογία μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση κόστους, ενώ καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες επανεξοπλισμού της Γερμανίας.
Η Volkswagen ήδη σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατιωτικά οχήματα χρησιμοποιώντας εργοστάσια που προηγουμένως προορίζονταν για κλείσιμο.
Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τη θέση της ως κορυφαίος προμηθευτής οπλισμού στην Ευρώπη, καθώς οι γερμανικές μάρκες έχουν συνδεθεί με την ποιότητα και την αξιοπιστία.