Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε χθες, Τετάρτη, μια «τελευταία προειδοποίηση» προς τη Χαμάς, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Προειδοποίησε ότι αν αυτό δεν συμβεί, ο «λαός της Γάζας» θα κινδυνεύσει σοβαρά.
Η δήλωσή του ήρθε την ίδια ημέρα που η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είχε άμεσες επαφές με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. «Προς τον λαό της Γάζας: σας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον, όχι όμως αν κρατάτε ομήρους. Αν το κάνετε, είστε καταδικασμένοι! Κάντε την σωστή επιλογή», ανέφερε μέσω του Truth Social.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στέλνει «στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αποστολή του» στη Λωρίδα της Γάζας, προσδιορίζοντας πως «κανένας από τη Χαμάς δεν θα είναι ασφαλής αν δεν δείξετε υπακοή στις εντολές μου», τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
«Στη ηγεσία της Χαμάς, είναι ώρα να εξαφανιστείτε από τη Γάζα, όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η απάντηση της Χαμάς
Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι επαναλαμβανόμενες απειλές του Αμερικανού Προέδρου παρέχουν στήριξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου αυτός να αποδεσμευτεί από την εκεχειρία της Γάζας και να κλιμακώσει την πολιορκία στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.
Σε ανακοίνωσή του προς το Reuters, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπντέλ-Λατίφ Αλ-Κάνουα, σημείωσε: «Ο καλύτερος τρόπος για την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών φυλακισμένων είναι να προχωρήσει η κατοχή στη δεύτερη φάση και να αναγκαστεί να τηρήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη βοήθεια μεσολαβητών».
Επαφές Ουάσινγκτον-Χαμάς
Οι απειλές του Αμερικανού Προεδρού, που συναντήθηκε χθες με οκτώ ανθρώπους που είχαν απελευθερωθεί αφού κρατήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράστηκαν την ημέρα που επιβεβαιώθηκε ότι η Ουάσιγκτον και η Χαμάς είχαν άμεσες επαφές.
Οι διαλόγοι αυτοί, συγκρούονται με την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, που αποφεύγουν να έχει άμεσες επαφές με οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, κάτι που ισχύει από το 1997 για τη Χαμάς.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ, επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τους ομήρους Άνταμ Μπόλερ πραγματοποίησε «διαπραγματεύσεις» και έχει εξουσιοδότηση να συνομιλεί «με οποιονδήποτε».
Η εκπρόσωπος απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, αναφέροντας ότι «η ζωή Αμερικανών διακυβεύεται», ωστόσο επιβεβαίωσε πως υπήρξε «διαβούλευση» με το Ισραήλ, κάτι που επίσης επιβεβαίωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Από την άλλη πλευρά, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ηγεσία της Χαμάς αναφέρθηκε σε «δύο απευθείας συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Ντόχα».
Η Χαμάς παραμένει ενεργή
Στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν πέντε όμηροι που έχουν και αμερικανική υπηκοότητα. Από αυτούς, οι τέσσερις θεωρούνται νεκροί, ενώ ο πέμπτος φαίνεται να είναι ακόμη εν ζωή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AFP.
Την ίδια στιγμή, ο νέος αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε ότι η «αποστολή» να ηττηθεί η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει «ολοκληρωθεί ακόμα».
«Η Χαμάς έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, αλλά δεν έχει καταστραφεί», ανέφερε ο υποστράτηγος Ζαμίρ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώνει ότι παραμένει «αποφασισμένος» να πετύχει «τη νίκη» στον πόλεμο.
Η κατάσταση στη Γάζα
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη Χαμάς και έχει ξεκινήσει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απρόβλεπτη επίθεση της χερσαίας φρουράς της στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, 1.218 άνθρωποι από την ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, περιλαμβανομένων ομήρων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας ή είχαν ήδη πεθάνει όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στις ισραηλινές αντεπίθεσεις, τουλάχιστον 48.440 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά κύριο λόγο άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγειονομικής Υπηρεσίας της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Εύθραυστη εκεχειρία
Μετά από 15 μήνες πολέμου, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μέσω έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ τέθηκε σε εφαρμογή την 19η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, το μέλλον της εφαρμογής της φαίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο. Το Ισραήλ και η Χαμάς διαφωνούν σχετικά με την ανανέωση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους στο Ισραήλ, και το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 1.800 Παλαιστίνιους. Επιπλέον, το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή, πριν προχωρήσει σε αποκλεισμό της ξανά την Κυριακή.
Το Ισραήλ επιθυμεί να παραταθεί η πρώτη φάση μέχρι τα μέσα Απριλίου, απαιτώντας την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής, την απομάκρυνση της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή όλων των ομήρων πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023, 58 παραμένουν στη Γάζα, αν και οι 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι όροι της κυβέρνησης Νετανιάχου απορρίπτονται κατηγορηματικά από τη Χαμάς, η οποία απαιτεί να εφαρμοστεί η δεύτερη φάση όπως είχε συμφωνηθεί, δηλαδή μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τονίζει επίσης ότι θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει από το 2007.
Η τρίτη φάση, εάν υπάρξει, θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θύλακα.
Σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας
Στο Κάιρο, οι Άραβες ηγέτες υιοθέτησαν σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας που προβλέπει την παθητική απεξάρτηση της Χαμάς και την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία η Χαμάς είχε απομακρύνει από τη περιοχή το 2007.
Το Ισραήλ το απέρριψε κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με το Κάιρο, το σχέδιο εγγυάται ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα παραμείνουν στη γη τους. Αυτή είναι μια εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που προτείνει την εκδίωξή τους στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχο να μετατρέψει τον παραθαλάσσιο θύλακα στη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ