Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζών στην Ουάσιγκτον
Αυτή την εβδομάδα, περίπου 191 υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με σκοπό να συζητήσουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι συναντήσεις αυτές συνήθως επικεντρώνονται σε ζητήματα που επηρεάζουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική σφαίρα, όπως η τραπεζική σταθερότητα, ο πληθωρισμός και οι αγορές εργασίας. Αυτή τη φορά, όμως, το κύριο θέμα ήταν η πολιτική δασμών του προεδρου Τραμπ, με το «1900 της Λεωφόρου Πενσυλβάνια» να βρίσκεται λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από τον Λευκό Οίκο.
Η ατμόσφαιρα ήταν απαισιόδοξη, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε: «Πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν μήπως χάσουμε το εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».
Οικονομικές Απώλειες
Σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες λόγω των δασμών του Τραμπ θα φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι «οι δασμοί δεν είναι το κύριο πρόβλημα για πολλές χώρες, αλλά η αβεβαιότητα». Μέχρι τις αρχές του έτους, οι ενδείξεις ήταν θετικές, ειδικά στις βιομηχανικές χώρες. Όμως, ο αναστάτωσης που προκάλεσε ο πρόεδρος Τραμπ στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του, καθιστά πιθανή την ύφεση είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υπήρξε περιζήτητος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, με πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους στόχους της δασμολογικής πολιτικής της χώρας του. Οι συνάδελφοί του, πάντως, αποφεύγουν να τον επικρίνουν ανοικτά, φοβούμενοι την αντίδραση του Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες εξέφρασαν σύγχυση στο τέλος της συνόδου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γεργκ Κούκις, δήλωσε ότι ο Μπέσεντ πρότεινε την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές και εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνο, είπε ότι υπάρχει κάποια ανακούφιση καθώς οι εντάσεις γύρω από τους δασμούς έχουν μειωθεί, ενώ άλλοι υπουργοί επισημαίνουν ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί.
Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον Μπέσεντ εξελίχθηκε θετικά. Η Ελλάδα αναμένει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν εξετάσει τις πιθανότητες επιβολής εξαιρέσεων στα προϊόντα της που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Η Βρετανίδα υπουργός, Ρέιτσελ Ριβς, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι εντελώς λάθος όσον αφορά τις ανισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο.
Μια Νέα Παγκόσμια Τάξη
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε αντιληπτό ότι ο κόσμος βρίσκεται σε φάση αλλαγής. Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί του Τραμπ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι αμερικανικές εξαγωγές μπορεί να μειωθούν κατά περισσότερο από 20% λόγω των πολιτικών του Λευκού Οίκου.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ δεν αναμένεται να οδηγήσει στην επιθυμητή εκβιομηχάνιση, καθώς η αύξηση των δασμών πιθανότατα θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας.
Η παγκόσμια εμπορική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι αργή, και αν και οι ΗΠΑ ξεκινούν έναν εμπορικό πόλεμο παρά τις προβλέψιμες απώλειες, οι λόγοι μπορεί να είναι η έλλειψη στρατηγικής ή ο φόβος για μια νέα παγκόσμια τάξη που δεν θα ευνοεί την υπεροχή τους.