Το Ιράν θεωρεί το πυραυλικό του πρόγραμμα ως το κύριο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ, οι οποίες θα συνεχιστούν το Σάββατο, δήλωσε την Παρασκευή Ιρανός αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών.
Μετά από συνομιλίες στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν ένα πλαίσιο για την επίλυση μιας διαρκούς αντιπαράθεσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε για δυνατότητα στρατιωτικής δράσης αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Η Τεχεράνη εστιάζει στο πυραυλικό πρόγραμμα
Οι Ιρανοί διαπραγματευτές αναχώρησαν από τη Ρώμη με την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί τη θέση του Ιράν σχετικά με τη συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά το πυραυλικό πρόγραμμα παραμένει ένα κρίσιμο θέμα, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει πλήρως τον εμπλουτισμό ουρανίου ως μέρος μιας συμφωνίας και να προμηθευτεί οποιοδήποτε απαραίτητο εμπλουτισμένο ουράνιο για τον μοναδικό του ενεργειακό σταθμό, στο Μπουσέρ.
Ο Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση ως «νέα θέση» και προσέθεσε ότι δεν θα συμβάλει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
«Το μόνο σημείο διαφωνίας που παραμένει σε ευρύτερες συζητήσεις είναι το θέμα των πυραύλων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Επίσης, επανέλαβε τη στάση του Ιράν ότι δεν πρόκειται να προσφέρει περαιτέρω παραχωρήσεις στο πυραυλικό του πρόγραμμα πέρα από ό,τι είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη συμφωνία του 2015, υπογραμμίζοντας ότι οι αμυντικές του δυνατότητες «δεν είναι διαπραγματεύσιμες».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει άμεσα για σχόλια.
Δυτικές χώρες ανησυχούν ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν θα μπορούσε να παραγάγει υλικά για μια πυρηνική κεφαλή και ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει έναν βαλλιστικό πύραυλο για να την μεταφέρει.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες μη στρατιωτικές χρήσεις, χρησιμοποιώντας τον εμπλουτισμένο ουρανίου για αυτούς τους σκοπούς.
Επικαλείται ότι δεν έχει σκοπό να αναπτύξει πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά φορτία και ότι οι αμυντικές του ικανότητες δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Νέος γύρος συνομιλιών
Οι συνομιλίες του Σαββάτου θα διεξαχθούν μεταξύ του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, και του απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, μέσω ενός αξιωματούχου του Ομάν που θα μεταφέρει μηνύματα στο Μουσκάτ, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτή θα είναι η τρίτη σειρά συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ομάν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.
Πρόθυμος ο Τραμπ για διάλογο με τον Χαμενεΐ
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ή τον Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και ότι βλέπει πιθανότητες για μια συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας το 2017, ο Τραμπ κατήργησε τη συμφωνία πυρηνικού προγράμματος του 2015 με το Ιράν, η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν και περιλάμβανε παρακολούθηση σε αντάλλαγμα για χαλάρωση κυρώσεων. Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ιράν έχει επιταχύνει τον εμπλουτισμό του ουρανίου από τότε.
Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επικύρωσε τη συμφωνία του 2015 περιλάμβανε επίσης περιορισμούς στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η στάση του Ιράν να μην υπερβεί τις απαιτήσεις της συμφωνίας και του ψηφίσματος του 2015 σημαίνει ότι «θα αποφεύγει την κατασκευή πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές ως κίνηση καλής θέλησης».
Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι προσπάθειές τους να εισαγάγουν το θέμα του πυραυλικού προγράμματος στις συνομιλίες απορρίφθηκαν επανειλημμένα από τους Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι διαμηνύουν ότι το ζήτημα δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προτείνει ότι μια συνολική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμούς που θα αποτρέπουν το Ιράν από το να αποκτήσει ή να ολοκληρώσει την ικανότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής σε βαλλιστικό πύρο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Πηγή: Reuters