Υψηλή αύξηση στις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και Ιραν, αναμένεται με την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου τον Μάιο.
«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου, ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας (…) και προσφέρει σπουδαίες ευκαιρίες για το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Τσιβιλιόφ, μετά από μια ρωσο-ιρανική διακυβερνητική συνάντηση για την εμπορική συνεργασία.
Με αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης και επικυρώθηκε από την Ρωσία αρχές Απριλίου, το διμερές εμπόριο αναμένεται να “αυξηθεί πολλαπλά”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ.
Σύμφωνα με τον Τσιβιλιόφ, το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 4,8 δισ. δολάρια το 2024. «Όμως πιστεύουμε ότι οι εμπορικές δυνατότητές μας είναι σημαντικά μεγαλύτερες» πρόσθεσε.
«Αντίβαρο στη Δύση»
Αντιμετωπίζοντας βαριές διεθνείς κυρώσεις που πλήττουν τις οικονομίες τους, η Ρωσία και το Ιράν έχουν επιταχύνει την προσέγγισή τους τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Τεχεράνη και η Μόσχα θεωρούν τους εαυτούς τους, μαζί με το Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, ως αντίβαρα στη Δύση. Διατηρούν στενές σχέσεις κυρίως στον στρατιωτικό τομέα και υποστηρίζουν η μία την άλλη σε πολλές διεθνείς υποθέσεις.
Διαμετακόμιση μέσω του Ιράν
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μόσχα, ο Πακνετζάντ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ρωσικής και ιρανικής κυβέρνησης συζήτησαν επίσης για την «παράταση της δραστηριότητας ρωσικών εταιρειών στα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου», καθώς και τις πιθανότητες διαμετακόμισης ρωσικού αερίου και πετρελαίου μέσω του ιρανικού εδάφους.
Πυρηνική Ενέργεια
«Μια συμφωνία στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας» και η ανέγερση νέων μονάδων πυρηνικών σταθμών συζητήθηκαν επίσης, αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι χώρες της Δύσης, με κύριο όνομα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου. Η Τεχεράνη αρνείται αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμο να καταβάλει «κάθε προσπάθεια» για να προωθήσει μια διπλωματική λύση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο συζητείται μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον με τη μεσολάβηση του Ομάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ