Δυσάρεστες οσμές “ταλαιπωρούν” τους κατοίκους του κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αποδίδει το φαινόμενο σε πολλαπλούς παράγοντες. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε ότι τα στοιχεία από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ δείχνουν ότι οι δυσάρεστες οσμές εμφανίζονται περιοδικά στην πόλη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε απόρριψη διαφόρων τύπων λυμάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο, πίσω από την 6η προβλήτα, όπου επικρατούν συνθήκες ευτροφισμού που επηρεάζουν αρνητικά τα φυτά και τους μικροοργανισμούς που καταναλώνουν οξυγόνο. Η αποσύνθεση μέρους των φυκιών, σε συνδυασμό με νότιους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί την εκπομπή οσμών όπως το υδρόθειο, οι μερκαπτάνες και το μεθάνιο, οι οποίες δημιουργούν την χαρακτηριστική δυσοσμία.
Διαμαρτυρίες κατοίκων του Κορδελιού
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού που σχετίζονται με τη δυσοσμία, σημειώνοντας ότι αρκετοί κάτοικοι την αποδίδουν στις οσμές από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. Υπογράμμισε ότι έχει διεξαχθεί σχετική μελέτη από το ΑΠΘ και έχουν πραγματοποιηθεί έργα μείωσης στερεών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές οσμές. «Πιστεύω ότι ίσως να παραμένει ένα τμήμα του προβλήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι οι οσμές δεν εμφανίζονται καθημερινά σχετίζεται με την κυκλοφορία και την κατεύθυνση των ανέμων, δηλαδή με τις μετεωρολογικές συνθήκες».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά οι οσμές είναι ενοχλητικές», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, αφυπηρετήσας καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, που χαρακτήρισε το φαινόμενο ως κάτι που παρατηρείται εδώ και χρόνια. Διευκρίνισε ότι οι δυσάρεστες οσμές διαρκούν για λίγες ημέρες και ύστερα από την επικράτηση βορείων ανέμων, διαλύονται. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «οι ουσίες αυτές ουσιαστικά δεν είναι τοξικές και δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αν και είναι ενοχλητικές. Ένας Βαρδάρης θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα».