Σήμερα είναι Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Μάρκος, Μαρκούλης, Μαρκία, Μαρκούλα, Νίκη*.
Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ανιψιός του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Η καταγωγή του προέρχεται πιθανώς από την Κύπρο, αν και αργότερα εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα. Το ιουδαϊκό του όνομα ήταν Ιωάννης, ενώ Μάρκος ήταν το Ρωμαϊκό επώνυμό του, το οποίο απέκτησε σύμφωνα με την τότε συνήθεια. Έτσι, παρέμεινε γνωστός στον χριστιανικό κόσμο.
Από νωρίς ασχολήθηκε με την υπηρεσία της Εκκλησίας, συνοδεύοντας τον θείο του Βαρνάβα και τον Αποστόλο Παύλο στις περιοδείες τους. Επίσης, εργάστηκε για μεγάλο διάστημα δίπλα στον Απόστολο Πέτρο. Σύμφωνα με την παράδοση, κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, και τη Βαρβαρία, και υπηρέτησε ως ο πρώτος Επίσκοπος Αλεξανδρείας. Πιστεύεται επίσης ότι είναι ο νεαρός που, όπως αναφέρει στο Ευαγγέλιό του (Μάρκος 14:51-52), ακολούθησε τον Ιησού μετά τον Μυστικό Δείπνο στον κήπο της Γεθσημανής, τυλιγμένος με ένα σινδόνι. Μετά τη σύλληψη του Διδασκάλου του, οι υπηρέτες επιτέθηκαν και σε αυτόν. Ο νεαρός σώθηκε αφαιρώντας το σινδόνι του και φεύγοντας γυμνός.
Οι γνώμες διαφέρουν για τον τρόπο θανάτου του. Από τη μία, ορισμένοι λένε ότι πέθανε ειρηνικά στην Αλεξάνδρεια, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πέθανε από λιθοβολισμό από τους ειδωλολάτρες. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, μια μέρα κατά την διάρκεια του κηρύγματός του, ο Απόστολος Μάρκος συλλάβεται από τους εχθρούς της πίστης του και, αφού τον δένουν με σχοινιά, τον σέρνουν στους δρόμους της Αλεξανδρείας μέχρι να πεθάνει από τα τραύματά του. Οι χριστιανοί τότε πρόσεξαν το άγιο λείψανό του και το έθαψαν σε ένα κοντινό χωριό.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Μάρκος συνέγραψε το δεύτερο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης γύρω στο 65 μ.Χ., το οποίο είναι και το πιο σύντομο από τα τέσσερα και είναι γνωστό ως το Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού. Μέσα σε αυτό, ο ιερός ευαγγελιστής, παρόλο που δεν ήταν μέλος του κύκλου των δώδεκα αποστόλων, περιλαμβάνει πολλά από τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας, καθώς και λίγα στοιχεία από τη διδασκαλία του, τα θαύματα του, τα Πάθη και την Ανάσταση του. Ωστόσο, παραλείπει την Ομιλία του πάνω στο όρος και τις περισσότερες από τις εκτενείς ομιλίες του Ιησού Χριστού. Περισσότερο, ο ευαγγελιστής αφηγείται τις πράξεις του Διδασκάλου παρά τις διδασκαλίες του. Ο κύριος σκοπός του ήταν να αποδείξει τη θεϊκή καταγωγή και τη δύναμη του Ιησού, με έμφαση στα θαύματα. Για αυτό το λόγο, οι αγιογράφοι συχνά τοποθετούν δίπλα στον ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, σύμβολο της δύναμης.
Στον 9ο αιώνα, Ενετοί έμποροι μετέφεραν τα άγια λείψανα στη Βενετία και τα τοποθέτησαν σε έναν μεγάλο και πανέμορφο ναό, που οικοδόμησαν προς τιμή του.
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζεται αυτό το όνομα.