Ένα ακόμα αιματηρό επεισόδιο, που στοίχισε τη ζωή σε 26 αθώους τουρίστες, σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην πόλη Παχαλγκάμ, στη μαγευτική κοιλάδα Μπαϊσάραν του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ. Αυτονομιστές, πιθανώς καθοδηγούμενοι από το Ισλαμαμπάντ, υλοποίησαν τη χειρότερη επίθεση σε αμάχους εδώ και χρόνια.
Αν και το Νέο Δελχί χαρακτήρισε το μακελειό ως τρομοκρατική πράξη, δεν κατηγόρησε επισήμως καμία ομάδα, αλλά προχώρησε σε σειρά τιμωρητικών μέτρων κατά του γειτονικού Πακιστάν την Τετάρτη.
Η ανησυχία αυξάνεται στους πολίτες, καθώς οι Ινδοί αξιωματούχοι υπονοούν την πιθανότητα στρατιωτικών επιθέσεων.
Ακολουθεί μια επισκόπηση των εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν σχετικά με το Κασμίρ.
Η «γέννηση» του Πακιστάν και της Ινδίας
Το Κασμίρ, μια όμορφη και εθνοτικά ποικιλόμορφη κοιλάδα στα Ιμαλάια, αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους και είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή που έχει υποστεί βία εδώ και γενιές.
Η χώρα έμεινε σε αβεβαιότητα το 1947, όταν οι Βρετανοί χώρισαν την πρώην αποικία τους, Ινδία, σε δύο κράτη.
Το πρώτο ήταν το Πακιστάν, το οποίο διέθετε μουσουλμανική πλειοψηφία, ενώ το δεύτερο, κυρίως Ινδουιστών, κράτησε την ονομασία Ινδία.
Το «μοίρασμα» και το «παραμελημένο» Πακιστάν
Ο ινδουιστής κυβερνήτης του Κασμίρ, ο οποίος επίσης ανήκε στη βρετανική Ινδία, αρχικά αρνήθηκε να ενταχθεί σε κάποια από τις δύο χώρες. Ωστόσο, και τα δύο έθνη είχαν βλέψεις στην περιοχή.
Μέσα σε λίγους μήνες από τη διχοτόμηση, ο κυβερνήτης άλλαξε γνώμη. Η περιοχή ενσωματώθηκε στην Ινδία, αλλά το Πακιστάν δεν εγκατέλειψε τη διεκδίκησή του. Και οι δύο χώρες έστειλαν στρατεύματα στην περιοχή, με το Πακιστάν να καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο και την Ινδία τα δύο τρίτα.
Από τότε, οι στρατιωτικές επιθέσεις και οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν λάβει χώρα, με αυτονομιστές αντάρτες να σκοτώνουν δεκάδες αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ινδουϊστών προσκυνητών.
Μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου
Από την τελευταία πολεμική σύρραξη το 1999, το Κασμίρ παραμένει μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές παγκοσμίως.
Στα πρόθυρα του πολέμου
Οι δύο γειτονικές χώρες με πυρηνικά όπλα έχουν φτάσει πολλές φορές κοντά στη σύρραξη, όπως το 2019, όταν μια επίθεση αυτοκτονίας στο Κασμίρ σκότωσε τουλάχιστον 40 Ινδούς στρατιώτες.
Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για την επίθεση. Από την πλευρά του, το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι η ομάδα Jaish-e-Muhammad, που ανέλαβε την ευθύνη, έχει επίσημα απαγορευτεί στη χώρα του.
Ωστόσο, Ινδοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς αυτούς, δηλώνοντας ότι η ομάδα συνεχίζει να δρα στο Πακιστάν και χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.
Αμετάβλητες θέσεις και από τις δύο πλευρές
Τα δύο κράτη δεν έχουν αλλάξει τις θέσεις τους σχετικά με το Κασμίρ εδώ και μισό αιώνα, παρά τις δεκαετίες βίας και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να μεσολαβήσουν.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για την υποστήριξη της αυτονομιστικής βίας, κάτι που το Πακιστάν αρνείται, ενώ υποστηρίζει ότι η διαμάχη για το Κασμίρ θα πρέπει να επιλυθεί μέσω δημοψηφίσματος υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Η εθνικιστική ατζέντα του Μόντι και η κατάργηση της αυτονομίας του Κασμίρ
Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν από την κατάργηση της αυτονομίας του Κασμίρ από την Ινδία.
Το 2019, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανακάλεσε στοιχεία του ινδικού συντάγματος που προσέφεραν αυτονομία στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, με σκοπό την πλήρη ενσωμάτωσή του στην Ινδία, σε συμφωνία με την ινδουιστική εθνικιστική του ατζέντα.
Χιλιάδες πολιτικοί ηγέτες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολίτες φυλακίστηκαν, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατική διαδικασία.
Στην πραγματικότητα, βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει και στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, εκφράζοντας μια ευρύτερη δυσαρέσκεια για την πακιστανική κυριαρχία.
Εστία τουρισμού
Ο ινδικός στρατός έχει μόνιμη παρουσία με περίπου 500.000 προσωπικό στην περιοχή.
Η ινδική κυβέρνηση προβάλλει τουριστικές δυνατότητες στην ορεινή περιοχή, επικεντρώνοντας στην επίσκεψη τουριστών για σκι το χειμώνα ή ως καταφύγιο από τη ζέστη στην υπόλοιπη Ινδία το καλοκαίρι.
Περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το Κασμίρ το 2024, κυρίως Ινδοί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
naftemporiki.gr