Οι τελευταίες επενδύσεις στο χρηματιστήριο θυμίζουν μια βόλτα σε τρενάκι του τρόμου. Με την «ιδιότροπη» προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στην οικονομική πολιτική, οι ειδικοί προειδοποιούν για συνεχιζόμενες αναταράξεις. «Ιδιαίτερα γιατί δεν ξούμε πού θα καταλήξουν οι δασμοί», δήλωσε στο CNBC ο Robert Haworth, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της U.S. Bank.
«Η αγορά προσπαθεί να αποκτήσει σαφή εικόνα, αλλά δεν έχει δυσκολίες στο να βγάζει συμπεράσματα», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια ταραγμένων περιόδων στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πώς να δράσει. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway και θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ έχει έναν ανεκτό κανόνα. Αυτός περιγράφηκε σε άρθρο του στους New York Times το 2008, μέσα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, εξηγώντας γιατί συνέχιζε να επενδύει σε αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
«Ένας απλός κανόνας καθορίζει τις αποφάσεις μου: Να είμαι φοβισμένος όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είμαι άπληστος όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι», έγραψε ο Μπάφετ.
Ένα μακροχρόνιο παιχνίδι…
Για τον Μπάφετ, η επένδυση είναι ένα μακροχρόνιο παιχνίδι που διαρκεί δεκαετίες. Η φιλοσοφία του είναι απλή για τους μακροπρόθεσμους στόχους: Όταν οι φόβοι άλλων επενδυτών οδηγούν τις τιμές των μετοχών προς τα κάτω, πρέπει να συνεχίσετε να επενδύετε σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε όρους ευκαιρίας.
…το οποίο ο Μπάφετ κατέχει
Ιστορικά, η στρατηγική του Μπάφετ έχει αποφέρει καρπούς, χάρη στην ανθεκτική ανοδική πορεία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι λόγοι που πιέζουν τις αγορές προς τα κάτω, επεσήμανε το 2008, είναι συχνά προσωρινοί.
«Οι φόβοι σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ευημερία υγιών εταιρειών δεν έχουν λογική βάση», σημείωσε. «Αυτές οι εταιρείες μπορεί να βιώσουν καθυστερήσεις στα κέρδη τους, όπως πάντα συνέβαινε. Ωστόσο, οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις σε 5, 10 ή 20 χρόνια από τώρα θα καταγράφουν νέα ρεκόρ κερδών».
Κι έγινε «άπληστος»
Κατά τη διάρκεια της bear market από το 2007 έως το 2009, ο δείκτης S&P 500 υπέστη απώλειες άνω του 50%. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και πούλησαν τις μετοχές τους, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα είχε περαιτέρω επιδείνωση. Έτσι, ο Μπάφετ έγινε άπληστος και μετέφερε το πλούσιο σε ομόλογα χαρτοφυλάκιό του σε αμερικανικές μετοχές.
Όπως είναι φυσικό, με την πάροδο του χρόνου οι αμερικανικές επιχειρήσεις επέστρεψαν στην κερδοφορία και οι μετοχές ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα.
Για να είμαστε σαφείς, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα πανικοβληθεί. Ωστόσο, αν η κατάσταση χειροτερέψει στο μέλλον, όσοι ακολουθήσουν τη στρατηγική του Μπάφετ θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σταθερά σε αμερικανικές μετοχές – ακόμα κι αν οι ειδήσεις αρχίσουν να γίνονται ανησυχητικές. Αναλογιστείτε ότι οι επενδυτές έχουν διασχίσει παρόμοια μονοπάτια και στο παρελθόν και τελικά έχουν ανακάμψει.
naftemporiki.gr