Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι αρνείται να πραγματοποιήσει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το τερματισμό του πολέμου, και ότι είναι ανοιχτός σε μια εκεχειρία μόνο αν αυτή γίνεται σύμφωνα με τους δικούς του όρους.
Η Ζαχάροβα δήλωσε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης στους δημοσιογράφους ότι καθίσταται ολοένα και πιο φανερό ότι ο Ζελένσκι δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την λήξη του πολέμου.
Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξαρτήτως των απωλειών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός.
💬 #Zakharova: The West continues to provide military and financial support to Kiev.
This clearly reflects the desperate efforts of European hawks to help Kiev turn the tide on the ground in its favour.
They are alarmed by the very real prospect of a Russian victory. pic.twitter.com/bt6yB270ZW
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) April 24, 2025
Η στάση αυτή υποδηλώνει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για την πιθανότητα ρωσικής νίκης, ανέφερε η Ζαχάροβα. Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε μετά από τις πρόσφατες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε για «επικίνδυνες» δηλώσεις σχετικά με την Κριμαία, την ώρα που, όπως είπε ο ίδιος, μια συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκεται «πολύ κοντά».
Η διαπραγμάτευση είναι «πιο δύσκολη» με τον Ουκρανό πρόεδρο, εκτίμησε ο Τραμπ, ο οποίος μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχει σφοδρή προσέγγιση στη Μόσχα.
Η άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τους αμερικανικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου «μόνο θα παρατείνει τις απώλειες,» προειδοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Κεντρικό θέμα σε αυτή τη νέα κλιμάκωση της έντασης είναι η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Αυτό το έδαφος «έχει χαθεί» για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο οποίος επικρίνει τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις του την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε (…) Είναι δική μας περιοχή».
Από την πλευρά του, ο Πούτιν φαίνεται να πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του. Παρά τις σημαντικές απώλειες, ο ρωσικός στρατός συνεχώς καταγράφει νέες νίκες στην ανατολική Ουκρανία.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Πούτιν διατηρεί τις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις: ντε φάκτο παράδοση της Ουκρανίας, δέσμευση του Κιέβου ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αναγνώριση των πέντε επαρχιών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία. Οι απαιτήσεις αυτές απορρίπτονται από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.