Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πιθανότητα μιας «δίκαιης» εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αν και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν «σχεδιάζετε να μειώσετε τους δασμούς» στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα προκύψει «μια δίκαιη συμφωνία με την Κίνα, θα είναι δίκαιη».
Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διευκρίνισε από τον Λευκό Οίκο ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιπλέον δασμών «εξαρτάται» από το Πεκίνο και ανέφερε ότι είναι «καθημερινά» σε επικοινωνία με την Κίνα.
«Έχω καλή σχέση με τον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και ελπίζω να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ.
Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη αναφέρει την πιθανότητα «σημαντικής» μείωσης των δασμών για κινεζικά προϊόντα, προσφέροντας ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές.
«Είμαι αισιόδοξος για μια συμφωνία με την Κίνα και ελπίζω να μπορέσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις», σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του προεδρικού γραφείου, Στίβεν Μιράν.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο φάνηκε ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον. Ο Γκούο Ζιακουίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: «Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα το κάνουμε μέχρι το τέλος, αλλά οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοιχτές».
Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ. «Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές περιμένουν να μπορέσουμε να μιλήσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι μια προϋπόθεση για τις συζητήσεις θα είναι η μείωση των δασμών και από τις δύο χώρες.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν θα συνεχίσει να επιδιώκει μια συμφωνία με την Κίνα για να αποφύγει την ανησυχία των οικονομικών αγορών», σχολίασε ο Τζόζεφ Γκριέκο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Duke.
«Φοβάμαι ότι τελικά θα προτείνει μια συμφωνία ευνοϊκή για την Κίνα που δεν θα επιλύει τις σοβαρές οικονομικές ανησυχίες των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ως αρχικά βήματα, ο Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Μια εβδομάδα αργότερα, μείωσε τους επιπλέον δασμούς στο 10% για όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα.
Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος προς το Πεκίνο φτάνουν το 145%, με την Κίνα να αντιδρά με επιβολή δασμών 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.
Οι δασμοί που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ για χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα παραμένουν σε ισχύ. Επιπλέον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν εξετάζει τροποποίηση των δασμών σε σχέση με τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των δασμών για τα καναδικά οχήματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαιρέσεων από τους δασμούς για τα αυτοκινητιακά εξαρτήματα, προκειμένου να μειώσει την φορολογική πίεση στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Φου Κονγκ, εξέφρασε έντονη κριτική για τους δασμούς των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι επιβάλλουν δασμούς «με διάφορες αφορμές σε όλους τους εμπορικούς τους εταίρους» και ότι διαταράσσουν «σοβαρά» «την παγκόσμια οικονομική τάξη».
Απαντώντας, ο Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κίνας, που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, «δεν είναι βιώσιμο» και ότι επηρεάζει αρνητικά τόσο την Κίνα όσο και «τον υπόλοιπο κόσμο».