Σε μια έκτακτη σύνοδο που διεξήχθη χθες στο Κάιρο, αραβικά κράτη δέχτηκαν ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, συνολικού ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αντίκρισμα στην προοπτική του Τραμπ να μεταμορφώσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Η Αίγυπτος συνέταξε το αραβικό σχέδιο, εστιάζοντας στο κορυφαίο πρόβλημα που προκύπτει από την πρόταση του Τραμπ: την ανάγκη εκδίωξης εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Το σχέδιο απορρίπτει οποιονδήποτε τύπο εκδίωξης του παλαιστινιακού πληθυσμού, είτε προέρχεται από εθελοντική είτε από αναγκαστική μετακίνηση.
Η Αίγυπτος έχει προετοιμάσει έναν λεπτομερή φάκελο 91 σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει εικόνες από καταπράσινα τοπία και επιβλητικά δημόσια κτίρια.

Αυτό που ξεχωρίζει το νέο σχέδιο είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στη Γάζα, αλλά επίσης ασχολείται με την πολιτική κατάσταση και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Είναι, δηλαδή, ένα σχέδιο που συνδυάζει την ανοικοδόμηση υποδομών με την πολιτική ανασυγκρότηση της Γάζας.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα παράλληλο σχέδιο που θα προάγει τη λύση των δύο κρατών, με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα γειτνιάζει με το Ισραήλ.
Η λύση των δύο κρατών υποστηρίζεται από πολλές αραβικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία, βασικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, οι οποίες τη θεωρούν την μόνη βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Το Ισραήλ, ωστόσο, και ο πρωθυπουργός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιτίθενται σε αυτήν την πρόταση.
Το αραβικό σχέδιο προτείνει να διοικείται η Γάζα, προσωρινά, από μια «επιτροπή διαχείρισης της Γάζας υπό την αιγίδα της παλαιστινιακής κυβέρνησης», που θα αποτελείται από εξειδικευμένους τεχνοκράτες.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν διευκρινίζει ποιο θα είναι το ρόλο της Χαμάς, αν και αυτή θα συμμετάσχει ή όχι. Για το Ισραήλ, κάθε συμμετοχή της Χαμάς στην μελλοντική διαχείριση της Γάζας συνιστά «κόκκινη» γραμμή. Το σχέδιο αναγνωρίζει συνοπτικά ότι οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα είναι εμπόδιο και ότι το ζήτημα θα επιλυθεί εάν εξαλειφθούν οι αιτίες της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Στο ζήτημα αυτό παρατηρείται διαιρετικότητα μεταξύ των αραβικών κρατών. Ορισμένες χώρες επιθυμούν την αποδυνάμωση της Χαμάς, ενώ άλλες πιστεύουν ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της οργάνωσης.
Τον επόμενο μήνα αναμένεται να διεξαχθεί ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για τη συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων για την ανοικοδόμηση.
Οι πλούσιες χώρες του Κόλπου φαίνονται πρόθυμες να επενδύσουν σημαντικά ποσά για την ανακατασκευή της Γάζας. Ωστόσο, όλα τα αραβικά κράτη που συμμετέχουν στο σχέδιο ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας ώστε τα έργα τους να μην κινδυνεύουν από μελλοντικούς πολέμους με το Ισραήλ.
Αυτό το νέο αραβικό σχέδιο για την ανακατασκευή της Γάζας θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι μήνες, περιλαμβάνει την απομάκρυνση των ερειπίων και την «καθαρισμό» της περιοχής από νάρκες και άλλα επικίνδυνα υλικά. Οι δύο επόμενες φάσεις θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια και θα αφορούν την ανέγερση νέων κτιρίων.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που εκτιμώνται σε 1,5 εκατομμύριο, θα διαβιούν σε προσωρινά κοντέινερ.
Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τα αραβικά κράτη και εγκρίθηκε στο Κάιρο φέρεται να έχει διαμορφωθεί από ειδικούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και εξειδικευμένους εργολάβους από το Ντουμπάι.
Μάλιστα, έχουν ληφθεί υπόψη παραδείγματα από μεγάλες πόλεις που υπήρξαν θύματα σχεδόν πλήρους καταστροφής, όπως η Χιροσίμα, η Βηρυτός και το Βερολίνο.