Η φωτογραφία ενός παχουλού επιβάτη που προσπαθεί να καθήσει στη θέση του κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Ελσίνκι στην Κοπεγχάγη έχει επανέλθει στο προσκήνιο, προκαλώντας αναζωπύρωση της συζήτησης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με μεγαλύτερες διαστάσεις στις αεροπορικές τους μετακινήσεις.
Ο θόρυβος ξεκίνησε όταν το hip-hop συγκρότημα Pretty Ricky από το Μαϊάμι ανάρτησε στο Facebook μια φωτογραφία ενός παχουλού επιβάτη που προσπαθεί να καθήσει στη θέση του κατά τη διάρκεια της εν λόγω πτήσης.
Η εικόνα, όπως ανέφερε η Daily Mail, είχε αρχικά κοινοποιηθεί από τον Christopher Elliott, έναν εκπρόσωπο μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Οι Pretty Ricky δήλωσαν: «Οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει να λάβουν μέτρα για τους ευτραφείς επιβάτες. Αυτή η εικόνα που τραβήχτηκε πρόσφατα σε πτήση δείχνει πόσο δύσκολο είναι για εκείνους που δεν χωράνε σε μια θέση. Είναι επίσης δύσκολο και γι’ αυτούς που κάθονται δίπλα τους. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει οι αεροπορικές να βρουν μια μέση λύση».
Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις με περισσότερα από 1.900 σχόλια κάτω από την ανάρτηση, πολλά εκ των οποίων ήταν εχθρικά προς τους μεγαλόσωμους επιβάτες – μια αποτυχία της κοινωνίας σε μια εποχή που παλεύει για την ενσωμάτωση και την ισότητα.
«Αν καταλαμβάνεις δύο θέσεις, να πληρώνεις για δύο»
Πολλοί υποστήριξαν ότι οι παχουλοί επιβάτες θα πρέπει να πληρώνουν για δύο θέσεις εάν δεν χωρούν σε μία. Σχόλια όπως:
«Όταν καταλαμβάνεις δύο θέσεις, θα πρέπει να πληρώνεις και για τις δύο».
«Είναι απλή λύση: αν είσαι πολύ μεγάλος, πρέπει να αγοράσεις δύο θέσεις. Ή θα πρέπει να υπάρχουν υπερμεγέθη καθίσματα για τέτοιους επιβάτες με επιπλέον χρέωση. Ο λόγος που οι περισσότεροι μεγαλόσωμοι είναι έτσι δεν είναι ιατρικός – είναι αποτέλεσμα επιλογών».
«Αυτοί που πληρώνουν για μια θέση δε θα έπρεπε να μοιράζονται τη μισή τους με κάποιον που “ξεχειλίζει”».
«Οι ψηλοί πληρώνουν για επιπλέον χώρο – δε βλέπω γιατί οι πιο “φαρδιοί” να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης».
Plus Size Model Accuses United Airlines of Discrimination Because She Was Too Big to Walk Down Airplane Aisle via @yourownkanoo https://t.co/BV38B9305z pic.twitter.com/YNbiIyJzGN
— BoardingArea (@BoardingArea) May 18, 2023
Ορισμένοι σχολιαστές πήραν ακόμα πιο αυστηρές θέσεις, αποδίδοντας την παχυσαρκία αποκλειστικά σε προσωπική ευθύνη.
«Έχοντας χάσει 40 κιλά, μπορώ να δηλώσω ότι το να είσαι σημαντικά υπέρβαρος είναι θέμα προσωπικής επιλογής σε ποσοστό 99%. Πολλοί υπέρβαροι απλώς δεν έχουν το κίνητρο να χάσουν βάρος, αλλά στο τέλος, είναι επιλογή. Αν επιλέγεις να είσαι παχύς και εξαπλώνεσαι σε ξένη θέση, είναι δική σου ευθύνη να αγοράσεις μια δεύτερη θέση», ανέφερε ένας χρήστης.
Άλλοι πρότειναν την εφαρμογή πολιτικής ζύγισης επιβατών, όπως συμβαίνει με τις αποσκευές.
«Θα έπρεπε απλώς να τους ζυγίζουν, όπως κάνουν με τις αποσκευές. Αν είναι πολύ ογκώδεις, να μην μπορούν να ταξιδεύουν αν δεν αγοράσουν δεύτερο εισιτήριο».
«Ζυγίζω τις αποσκευές μου – πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να ζυγίζονται!».
@itsmeMarcus18 @IamLeoFule @archiekins29 @GreaterGutz @pinoyanghang @Ramivipsagel @erleargonza @TigerbasRichard @jaysalas101 not to sound insulting but IMHO overweight flyers need to be given a surcharge as they could NOT fit normal aircraft seats, be it from Y to Biz Class🤔 pic.twitter.com/YBhtyhjN29
— Nolet_Dolor (@DolorNolet) April 20, 2025
Ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η 28χρονη TikToker και ταξιδιωτική μπλόγκερ Jaelynn Chaney, που αυτοπροσδιορίζεται ως ακτιβίστρια για την απελευθέρωση των ευτραφών σωμάτων, έχει δεχθεί έντονη κριτική για το μέγεθός της και για τις απόψεις της υπέρ της δωρεάν παροχής δεύτερης θέσης σε παχουλούς επιβάτες.
@goodmorningbritain Plus-sized travel campaigner Jae’lynn Chaney is calling on airlines to allow bigger passengers an extra seat, free of charge. #Planeseats #Travel #plusize ♬ original sound – GoodMorningBritain
Απαντώντας σε προσωπικές επιθέσεις που τη συνέκριναν με αποσκευή, δήλωσε: «Τώρα το σώμα μου συγκρίνεται με αποσκευές; Η χρέωση βάσει βάρους είναι body shaming και απάνθρωπη. Δεν είμαι βαλίτσα. Η χρέωση για αποσκευές είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Ας μιλήσουμε για δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των επιβατών».
Στα σχόλια που της προτείνονταν να χάσει βάρος απάντησε:
«Δεν είναι δουλειά μου να “μικρύνω” τον εαυτό μου για να ικανοποιώ τους άλλους. Και να μην ξεκινήσουμε καν με το γεγονός ότι η απώλεια βάρους δεν είναι απλώς μια λύση».
@dailymail What do YOU think? ✈️ #debate #controversy #scandal #shocking #travel #airplane #traveling #news #influencer #fyp #dtatdm #travelnews ♬ original sound – Daily Mail
Όταν της προτάθηκε να πετάει μόνο στην πρώτη θέση, ανταπάντησε: «Δεν πρέπει να εστιάζουμε στο να αλλάξουμε τους ανθρώπους, αλλά να προσαρμόσουμε το σύστημα».
Και σε όσους της είπαν να μην ταξιδεύει με αεροπλάνο:
«Δηλαδή να σταματήσω να ζω επειδή ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος για μένα; Η αεροπορική μεταφορά είναι αναγκαία για πολλούς ανθρώπους και δεν είναι λύση να λέμε στους παχουλούς να μένουν στο σπίτι – πρόκειται για αποκλεισμό», ανέφερε στους επικριτές της που της έλεγαν να μην ταξιδεύει με αεροπλάνο.
@jaebaeofficial 🤔 Airplane seats are built for a size 6/8, but the average U.S. woman is a size 16/18. So who are these seats really for? Spoiler: not most of us. 🙄 You can call it entitlement, but I’m calling it what it is—demanding respect and comfort for all bodies. 💁♀️ If that makes you mad, maybe sit with why instead of trying to cram me into your outdated biases. 🛫 • • • #BodyEqualityInTravel #FearlessFatAdvocacy #PlusSizeTravel #AirlineAccountability #FatLiberation #SeatsTooSmall #Size16IsAverage #StopFatHate #RespectAllBodies #FlyingWhileFat #DoBetterAirlines #Fyp
Εναλλακτική προσέγγιση
Ανάμεσα στις πολλές επικριτικές φωνές, υπήρξαν και κάποιες που πρότειναν εναλλακτικές λύσεις με περισσότερη ενσυναίσθηση.
«Η ύπαρξη μεγαλύτερων αεροπορικών θέσεων θα έκανε καλό σε όλους. Τα χαμένα κέρδη δεν με ενδιαφέρουν όταν οι μεγάλες εταιρείες επικεντρώνονται αποκλειστικά στο κέρδος. Για τους μεγαλόσωμους ανθρώπους η ζωή είναι ήδη δύσκολη», ανέφερε ένας χρήστης.
«Πολλές φορές η αύξηση βάρους προέρχεται από φάρμακα, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, που συχνά συνταγογραφούνται σε άτομα με περιορισμένα εισοδήματα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν», εξήγησε.
«Είναι γελοίο αλλά και πολύ λυπηρό ταυτόχρονα. Οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τις αεροπορικές εταιρείες εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν νέα αεροπλάνα με μεγαλύτερες θέσεις – αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα. Αλλά για τις αεροπορικές το θέμα είναι το κέρδος, όχι η άνεση ή η ασφάλεια των επιβατών», σχολίασε ένας άλλος.