Σχεδόν 90 γυναίκες και 48 νεογέννητα ή μικρά παιδιά, που είναι παράτυποι μετανάστες, συνελήφθησαν από τη Δευτέρα σε μαιευτήρια και υγειονομικές δομές της Δομινικανής Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρχών. Αυτές πλέον απαιτούν από τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται νοσοκομεία ή κλινικές να παρουσιάζουν έγγραφα.
Στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στη μείωση της μετανάστευσης από την γειτονική Αϊτή, από τη Δευτέρα εφαρμόζεται νέα διαδικασία, που προϋποθέτει ότι οι παράτυποι μετανάστες θα μπορούν να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία ή ιατρεία, αλλά θα απελαύνονται αν δεν μπορούν να αποδείξουν την κανονική τους παρουσία.
Mujeres recién paridas permanecen en el Centro de Retención de Extranjeros junto a sus criaturas, mientras sus familiares califican la acción de injusta e inhumana.
Amplía esta y otras informaciones en el enlace de nuestra bio. Consulta más contenidos en https://t.co/VV4aBFFFuB.… pic.twitter.com/zDSUlgMQ8B
— CDN 37 (@cdn37) April 22, 2025
Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Δομινικανής Δημοκρατίας, τη Δευτέρα «συνελήφθησαν» συνολικά «48 έγκυες και 39 γυναίκες που πήγαν να γεννήσουν, συνοδευόμενες από 48 παιδιά». Αυτές οδηγήθηκαν σε κέντρο όπου οι αρχές κατέγραψαν τα «βιογραφικά τους στοιχεία και τις δακτυλικές τους αποτυπώσεις», παρέχοντάς τους «αξιοπρεπή μεταχείριση» και «διατροφικά προϊόντα», όπως προσθέτει η ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος Λουίς Αμπιναδέρ έχει καταστήσει την καταπολέμηση της μετανάστευσης προτεραιότητα. Έχει σφραγίσει το νόμο και υψώνει τείχος στα σύνορα με την Αϊτή, μια χώρα που πλήττεται από τη βία των συμμοριών και φτώχεια.
Σε όχημα της υπηρεσίας μετανάστευσης
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψε τουλάχιστον τρεις γυναίκες με νεογέννητα που οδηγήθηκαν σε όχημα της υπηρεσίας μετανάστευσης μετά από έλεγχο εγγράφων στο νοσοκομείο Nuestra Señora de la Altagracia στο Σάντο Ντομίνγκο.
«Αυτό είναι καταπάτηση δικαιωμάτων, τα παιδιά είναι αθώα. Είναι αδύνατον να συλλαμβάνεις μια γυναίκα και να απελαύνεις το μωρό», δήλωσε η Νταλινά Πι, 26χρονη Αϊτινή, σε δομή υγείας στο Σάντο Ντομίνγκο όπου πήγε να βοηθήσει φίλη της που είναι έγκυος.
«Αν η γυναίκα γεννήσει σήμερα, δεν μπορούν να την απελάσουν. Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Το νέο πρωτόκολλο που ισχύει επιβάλλει στο υγειονομικό προσωπικό να ζητά έγγραφα ταυτοποίησης, συστατικές επιστολές, αποδεικτικά διαμονής και πληρωμές για την περίθαλψη, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Αμπιναδέρ.
Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίζεται, αλλά «άτομα που δεν βρίσκονται νόμιμα εδώ και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους, θα απελαύνονται στη χώρα καταγωγής τους», τόνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας μετανάστευσης Λουίς Ραφαέλ Λι Βαγιέστερ.
Παρουσία σε νοσοκομεία
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εργαζόμενοι της υπηρεσίας μετανάστευσης θα είναι παρόντες σε όλα τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση Αμπιναδέρ αναφέρει ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις φροντίδας λόγω της πίεσης στα νοσοκομεία από την παρουσία Αϊτινών μεταναστών.
Ο Λουίς Αμπιναδέρ, που εξελέγη πέρυσι για δεύτερη θητεία, είχε υποσχεθεί να σφίξει ακόμη περισσότερο την πολιτική του κατά των Αϊτινών μεταναστών, εισάγοντας μέτρα μαζικών απελάσεων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 86.000 Αϊτινοί χωρίς έγγραφα απελάθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ το 2024 είχαν ήδη απελαθεί πάνω από 276.000.
«Η παρανομία δεν μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ελέγχων», δήλωσε ο πρόεδρος Αμπιναδέρ στις αρχές του μήνα.