Η σημαντική διαπραγμάτευση του Τούρκου Προέδρου και οι υποσχέσεις που προσφέρει στον Τραμπ.
Από τον ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΤΣΙΤΣΑ – Ανταπόκριση, Νέα Υόρκη – ΠΗΓΗ: Realnews
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία διαπραγματεύονται κρυφά για το μέλλον των διμερών τους σχέσεων, με την Άγκυρα να προτείνει την αγορά ανταλλακτικών, πυρομαχικών και ηλεκτρονικών προμηθειών για τον στρατό της, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που την αφορούν λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να επανακαταταγεί στο πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας των ανακολουθιών και των ασυνήθιστων πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αποκαταστήσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ουάσιγκτον, έπειτα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2019 και τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα F-35 εξαιτίας της συμφωνίας με τη Μόσχα για την αγορά των S-400.
Ο Φιντάν ανέφερε ότι η άρση των περιορισμών μπορεί να απαιτήσει και προεδρική απόφαση και νομικές αλλαγές.
«Νομικοί εμπειρογνώμονες εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν είχαν ξεκινήσει πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τηλεφωνική επικοινωνία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, ενόψει μιας ενδεχόμενης συνάντησης με τον Ερντογάν και τον Τραμπ, τόνισε ότι η Άγκυρα ελπίζει να αποκτήσει τα έξι F-35 που είχαν αρχικά παραστούν για την τουρκική πολεμική αεροπορία και είχαν δεσμευτεί από τις ΗΠΑ από το 2019, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχουν τουρκικές αμυντικές εταιρείες στην παραγωγή των F-35.
Το αίτημα αυτό ενσωματώνεται σε ευρύτερη προσπάθεια της Τουρκίας να ανακτήσει τον ρόλο της στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων σχετικά με τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Οι τρέχουσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας επέβαλαν το 2020 οι ΗΠΑ μέσω του νόμου CAATSA, που αφορά την αντιμετώπιση των εχθρών μέσω κυρώσεων.
Η Τουρκία τώρα επιδιώκει να ανατρέψει αυτές τις κυρώσεις, καθώς εργάζεται για την αποκατάσταση των στρατιωτικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
«Υπάρχουν άλλα ζητήματα που επηρεάζονται από τις κυρώσεις CAATSA», δήλωσε ο Φιντάν, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ανταλλακτικά αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι υπεύθυνοι των αμυντικών βιομηχανιών μας και οι τουρκικές εταιρείες επιθυμούν να προμηθευτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι εν λόγω αγορές είναι προσωρινά μπλοκαρισμένες λόγω νομικών και ψυχολογικών εμποδίων που προκαλούν οι κυρώσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική, ασκώντας πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δύο τηλεφωνικές κουβέντες για να αποτραπεί η πώληση F-35 στην Τουρκία, αίτημα που επαναδιατύπωσε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Το Ισραήλ, παραδοσιακά, ασκεί βέτο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για να διασφαλίσει τη στρατηγική του υπεροχή στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές νομοθεσίες, η Τουρκία πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από την κατοχή του συστήματος S-400 για να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35.
Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης των S-400 αλλού, όπως η μεταφορά τους στη Συρία, θα ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα με το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα διαπραγματεύεται με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας για τη διαχείριση της αεροπορικής βάσης Τίγιας (T-4) στη κεντρική Συρία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), προσφέροντας καλύτερη θέση έναντι των δυνάμεων του ISIS που διατηρούν ακόμα προπύργια στην περιοχή.
Μόλις η Τουρκία αναλάβει τον έλεγχο της T-4, αναμένεται ότι θα αναπτύξει τουρκικό αντιαεροπορικό σύστημα Hisar για την παροχή εναέριας κάλυψης στη βάση.
Υπάρχουν επίσης αναφορές σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης του ρωσικής κατασκευής S-400 στη Συρία, τουλάχιστον κατά την περίοδο ανακατασκευής της βάσης.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπόδια στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.
Εξετάζονται επίσης σενάρια για πώληση των S-400 σε άλλη χώρα, με την Ινδία ως πιθανό αγοραστή, ή για την αποθήκευσή τους σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Τουρκία – κάτι που θα απαιτούσε την έγκριση της Ρωσίας, η οποία πιθανότατα θα αντιδρούσε.
Η ανάπτυξη των S-400 στη Συρία μπορεί να αναστείλει αυτή την προσπάθεια, καθώς οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες του Ισραήλ, το οποίο είναι σφοδρά αντίθετο στην πρόσβαση της Τουρκίας στο πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη στρατηγική του υπεροχή στην περιοχή.
Μηχανισμός συνεννόησης
Όσον αφορά την περίπλοκη γεωπολιτική σχέση Τουρκίας – Ισραήλ στη Συρία, η Άγκυρα έχει ζητήσει από το Τελ Αβίβ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να αρχίσουν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αποτρέπει συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και ισραηλινών στρατών στη Συρία.
Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων ασφαλείας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Τουρκίας με την κυβέρνηση Τραμπ.
Η πολιτική κατάσταση στη Συρία και το μέλλον της προσφέρονται ως μια ευκαιρία για την Άγκυρα να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Realnews