Ο πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε μια σύντομη εμφάνιση την Κυριακή του Πάσχα, ευλογώντας τους χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η παρουσία του προκάλεσε ενθουσιασμό και επευφημίες, ενώ ο ποντίφικας συνεχίζει την ανάρρωσή του.
Η εμφάνιση του αυτή ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τους πιστούς, καθώς αποτελούσε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρουσίες του από την επιστροφή του στο Βατικανό στις 23 Μαρτίου, μετά από 38 ημέρες νοσηλείας λόγω διπλής πνευμονίας.
«Αδέλφια και αδελφές, Καλό Πάσχα!» είπε ο Φραγκίσκος, με τη φωνή του πιο δυνατή από ποτέ, σύμφωνα με το Associated Press.
“Dear brothers and sisters, Happy Easter!” With these words, the Pope greeted the thousands of faithful waiting for him in St. Peter’s Square. 💐✨ pic.twitter.com/Wq6yr3oRvn
— ROME REPORTS (@romereports) April 20, 2025
Ο Φραγκίσκος δεν τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Πάσχα προσωπικά, αλλά ανέθεσε την ευθύνη στον Καρδινάλιο Angelo Comastri, πρώην αρχιερέα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι πάνω από την είσοδο της βασιλικής.
Οι χιλιάδες πιστοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα καθώς μια μπάντα άρχισε να παίζει τον ύμνο της Αγίας Έδρας και τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας.
BREAKING: Pope Francis greets the crowds in the Vatican City during the annual Easter Sunday service. https://t.co/TC2ROCL7wW
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/NgS2znRXsB
— Sky News (@SkyNews) April 20, 2025
Από το μπαλκόνι, ο Φραγκίσκος χαιρέτησε τον κόσμο και ζήτησε από έναν βοηθό του να διαβάσει το μήνυμά του.
Πριν επιστρέψει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, συναντήθηκε για λίγο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος περνάει το Πάσχα στη Ρώμη με την οικογένειά του.
Ο πάπας Φραγκίσκος είχε περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του από την επιστροφή του στο Βατικανό, παραλείποντας τις τελετές της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι θα εμφανιστεί την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με τα επίσημα τελετουργικά σχέδια που δημοσίευσε το Βατικανό.
Το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου
Ο πάπας Φραγκίσκος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο γραπτό μήνυμά του και στην ευλογία του «προς την Πόλη και τον Κόσμο», για τον εορτασμό του Πάσχα, αναφέρει: «Αδελφές και αδελφοί, ιδιαίτερα εσείς που υποφέρετε από πόνο και αγωνία, η σιωπηλή κραυγή σας έχει εισακουσθεί, και τα δάκρυά σας έχουν περισυλλεγεί, κανένα δεν πήγε χαμένο. Ο Θεός, μέσω του πάθους και του θανάτου του Ιησού, ανέλαβε το βάρος του κακού στον κόσμο και με το άπειρο έλεός του, το νίκησε».
«Χριστός Ανέστη. Αυτή η αναγγελία περιλαμβάνει την ουσία της ύπαρξής μας, η οποία δεν προορίζεται για τον θάνατο, αλλά για τη ζωή. Το Πάσχα είναι η γιορτή της ζωής», σημειώνει ο Φραγκίσκος.
Ο ποντίφικας αναφέρεται στην «αέναη βούληση του θανάτου που παρατηρούμε καθημερινά σε πολέμους και συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη», καθώς και «στη βία που εκδηλώνεται σε οικογένειες, σε βάρος γυναικών και παιδιών».
Καταδικάζει επίσης την έλλειψη σεβασμού προς τους πιο αδύναμους, τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους.
«Από τον Πανάγιο Τάφο, ναό της Αναστάσεως, όπου φέτος το Πάσχα γιορτάζεται ταυτόχρονα από Ορθόδοξους και Καθολικούς, ας διαδοθεί το φως της ειρήνης σε όλους τους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμπαραστέκομαι στους χριστιανούς που υποφέρουν στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, καθώς και σε ολόκληρο τον ισραηλινό και παλαιστινιακό λαό», λέει ο πάπας.
Ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι «η αυξανόμενη κλίμακα του αντισημιτισμού που παρατηρείται παγκοσμίως είναι ανησυχητική».
Επιπλέον, σημειώνει τη σκέψη του για τους ανθρώπους, και ειδικότερα την χριστιανική κοινότητα της Γάζας, όπου οι διαρκείς συγκρούσεις προκαλούν θάνατο και καταστροφή, οδηγώντας σε μια δραματική και απαράδεκτη ανθρωπιστική κατάσταση.
Ο Αργεντινός πάπας αιτεί και πάλι την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και «να παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, που υποφέρει από πείνα και ζητάει ένα μέλλον ειρήνης».
Δηλώνει την ελπίδα του να υπάρξει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και σταθερότητα στο Λίβανο και στη Συρία. Στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζει: «Ας εμπνεύσει το φως του Πάσχα τη διάθεση για ομόνοια και ας ενδυναμώσει τους πολιτικούς ώστε να επιδιώκουν την αποφυγή εντάσεων και κρίσεων, καθώς και να προτρέπουν τους εταίρους στην περιοχή να απορρίψουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές».
«Καμία ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, όπου δεν δίδεται η θρησκευτική ελευθερία, όπως και η ελευθερία λόγου και σκέψης. Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή χωρίς πραγματικό αφοπλισμό. Ο επιτακτικός ανάγκης της άμυνας κάθε λαού δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών» καταλήγει ο πάπας Φραγκίσκος.