Ένα νέο Boeing 737 MAX, που είχε κατασκευαστεί για την κινεζική Xiamen Airlines και προγραμματιζόταν να παραδοθεί στην Κίνα, αναγκάστηκε να επιστρέψει απροσδόκητα στη βάση της Boeing στο Σιάτλ, λόγω καθυστέρησης της παράδοσής του εξαιτίας των δασμών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών αρχίζει να έχει σαφή αντίκτυπο στον τομέα της αεροναυπηγικής, με τις οικονομικές συνέπειες να γίνονται πλέον ορατές και στους… ουρανούς.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Boeing Field του Σιάτλ την Κυριακή στις 6:11 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται μάρτυρα.
Η επιστροφή του αεροσκάφους, μήκους 8.000 χιλιομέτρων, περιλάμβανε στάσεις ανεφοδιασμού στο Γκουάμ και στη Χαβάη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένα από τα πολλά αεροσκάφη 737 MAX που περίμεναν στο κέντρο κατασκευών της Boeing στο Zhoushan της Κίνας για τις τελευταίες εργασίες πριν την επίσημη παράδοσή τους σε κινεζικούς αερομεταφορείς.
Ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών φαίνεται να καθιστούν την παράδοση οικονομικά αδύνατη.
Ο πόλεμος των αριθμών
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αυξήσει τους βασικούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, με το Πεκίνο να απαντά επιβάλλοντας δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Κατά εκτιμήσεις της εταιρείας IBA, η αγορά ενός νέου Boeing 737 MAX κοστίζει περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπό τέτοιες συνθήκες καθιστά σχεδόν απαγορευτική την παραλαβή του από κινεζική αεροπορική εταιρεία.
Δεν έχει διευκρινιστεί ποια πλευρά πήρε την απόφαση να επιστρέψει το αεροσκάφος στις ΗΠΑ. Η Boeing δεν έχει απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters, ενώ και η Xiamen Airlines παραμένει σιωπηλή.
Το περιστατικό υπογραμμίζει την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις παραδόσεις αεροσκαφών, καθώς διαταράσσεται το καθεστώς που για δεκαετίες ωφελούσε τη βιομηχανία αεροδιαστημικής.
Το νέο αυτό επεισόδιο στις παραδόσεις της Boeing έρχεται σε μια περίοδο όπου ο αμερικανικός κολοσσός μόλις ξεκινά τη διαδικασία ανάκαμψης από σχεδόν πέντε χρόνια “παγώματος” των εξαγωγών 737 MAX και τις επιπτώσεις προηγούμενων γύρων εμπορικών εντάσεων.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ρευστότητα που προκύπτει από τις μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές παραδόσεις αεροσκαφών σε αδιέξοδο, με αρκετούς διευθύνοντες συμβούλους αεροπορικών εταιρειών να δηλώνουν ότι προτιμούν να καθυστερήσουν τις παραλαβές παρά να αντιμετωπίσουν τα βάρη των νέων δασμών.