Αυτή η συνταγή για μια λαχταριστή χορτόπιτα είναι ιδανική για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν vegan διατροφή. Αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσετε τα φρέσκα χόρτα της εποχής, γεμίζοντας το τραπέζι σας με τις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής φύσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτική ζύμη για παραδοσιακό αποτέλεσμα ή έτοιμο φύλλο για μεγαλύτερη ευκολία και οικονομία χρόνου.
Υλικά
Για τη ζύμη (σπιτική ή έτοιμο φύλλο):
Αν επιλέξετε να φτιάξετε σπιτική ζύμη (για 2 φύλλα):
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml σπορέλαιο
- 100 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- Λίγο αλάτι
Εναλλακτικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο (νηστίσιμο)
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (π.χ., σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, τσουκνίδες – ανάλογα με τη διαθεσιμότητα)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά, για να απορροφήσει υγρά)
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Ετοιμάστε τη ζύμη (αν είναι σπιτική): Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το σπορέλαιο και ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσει υφή σαν ψίχουλα. Προσθέστε το ξίδι και σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση, λαδώστε ελαφρά, σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ετοιμάστε τη γέμιση: Πλύντε πολύ καλά τα χόρτα και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τα χόρτα με λίγο αλάτι και αφήστε τα να μαραθούν σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Στραγγίστε τα πολύ καλά, πιέζοντας τα με τα χέρια σας για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
- Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα κρεμμ onions, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή.
- Προσθέστε τα στραγγισμένα χόρτα στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι (αν το χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη γέμιση να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.
- Συναρμολογήστε την πίτα:
Αν χρησιμοποιείτε σπιτική ζύμη: Ανοίξτε το ένα κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο και στρώστε το σε ένα λαδωμένο ταψί. Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω. Ανοίξτε και το άλλο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και καλύψτε την πίτα. Κλείστε καλά τις άκρες, γυρίζοντας τις προς τα μέσα ή πιέζοντας με ένα πιρούνι. Χαράξτε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας σε μερικά σημεία.
Αν χρησιμοποιείτε έτοιμο φύλλο κρούστας: Λαδώστε καλά ένα ταψί. Στρώστε 2-3 φύλλα κρούστας λαδωμένα μεταξύ τους. Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση. Καλύψτε με άλλα 2-3 φύλλα κρούστας, πάλι λαδωμένα μεταξύ τους. Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα και λαδώστε την επιφάνεια.
Αν χρησιμοποιείτε χωριάτικο φύλλο: Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για το στρώσιμο των φύλλων, λαδώνοντας ενδιάμεσα. - Ψήστε την πίτα: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε την χορτόπιτα για περίπου 45-60 λεπτά (ανάλογα με το φύλλο), ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη κόψετε και τη σερβίρετε. Είναι νόστιμη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.