Περίπου 148 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένα ξύλινο πλοίο ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες στον ποταμό Κονγκό τη Μεγάλη Τρίτη (16/4), όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News την Μεγάλη Παρασκευή (18/4), επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.
A fire broke out on a boat in Congo, leading to its capsizing, with at least 50 reported dead and hundreds missing: official statement https://t.co/5JibLdAdMu pic.twitter.com/zQuaxNDmLA
— New York Post (@nypost) April 16, 2025
Σύμφωνα με πηγές, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μετά την πυρκαγιά και την ανατροπή του πλοίου, το οποίο είχε περίπου «500 επιβάτες».
A boat in DR Congo caught fire and capsized, resulting in at least 50 fatalities and approximately 100 missing. pic.twitter.com/xesDfWvNOM
— African News feed. (@africansinnews) April 16, 2025
Σωσμένα 100 άτομα
Το πλοίο, γνωστό ως HB Kongolo, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Ματανκούμου με προορισμό την περιοχή Μπολόμπα όταν προέκυψε η θανατηφόρα φωτιά λίγο μετά την αναχώρηση. Πηγές αναφέρουν ότι περίπου 100 επιβάτες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε προσωρινό καταφύγιο στο δημαρχείο της Μπαντάκα, ενώ οι σοβαρά εγκαυματίες διακομίστηκαν σε τοπικές κλινικές.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονταν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και των τοπικών αρχών.
Το τραγικό αυτό συμβάν επισημαίνει για άλλη μία φορά τις χρόνιες ελλείψεις που υπάρχουν στους κανονισμούς ναυσιπλοΐας στη χώρα. Όπως αναφέρουν οι αρχές, τα θανατηφόρα ατυχήματα σε ποταμόπλοια συμβαίνουν συχνά στο Κονγκό, κυρίως λόγω νυχτερινών δρομολογίων, υπερφόρτωσης και έλλειψης ασφαλούς επιθεώρησης.
Τα ποτάμια του Κονγκό, που διασχίζουν μεγάλες περιοχές της χώρας, είναι το κύριο μέσο μεταφοράς για πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα σε περιοχές χωρίς δρόμους ή άλλες υποδομές. Ωστόσο, η εξάρτηση από αυτοσχέδια, κυρίως ξύλινα πλοία που υπερφορτώνονται, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε εκατοντάδες θανάτους.
Οι τοπικές αρχές υποσχέθηκαν να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας και να ενισχύσουν τους ελέγχους στις υδάτινες μεταφορές, με σκοπό την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.