Οι ιδιοκτήτες και εφοπλιστές πλοίων κατασκευασμένων στην Κίνα θα επιβαρύνονται με νέα τέλη κατά την ελλιμενισμό τους σε αμερικανικές λιμένες, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) την Πέμπτη. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή σε 180 ημέρες και οι χρεώσεις θα αυξάνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις δεν αφορούν μόνο τα πλοία που ναυπηγήθηκαν στην Κίνα, αλλά και πλοία με κινεζικά συμφέροντα, ανεξάρτητα από τη χώρα κατασκευής τους.
Τα τέλη θα επιβάλλονται ανά επίσκεψη πλοίου στις ΗΠΑ, με μέγιστο όριο πέντε χρεώσεις ανά πλοίο κατ’ έτος, και όχι για κάθε λιμάνι ξεχωριστά.
Επιπλέον, ο USTR ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν ειδικά τέλη για πλοία που μεταφέρουν οχήματα, με προθεσμία εφαρμογής επίσης έξι μήνες. Προβλέπονται επίσης αυξήσεις χρεώσεων για πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), με τις χρεώσεις να ξεκινούν σε τρία χρόνια και να αυξάνονται σταδιακά για την επόμενη 22ετία.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο USTR αναλαμβάνει στοχευμένη δράση για την αποκατάσταση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας και για να αντεπεξέλθει στις απαράδεκτες ενέργειες, πολιτικές και πρακτικές της Κίνας, που επιδιώκουν την κυριαρχία στη ναυτιλία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη ναυπηγική βιομηχανία».
Η έρευνα σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής και της ναυτιλίας ξεκίνησε υπό την εποχή του πρώην προεδρικού Τζο Μπάιντεν.
Η έρευνα συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον Μάρτιο ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στον Λευκό Οίκο για να ενισχύσει την αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία.
Η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία, που γνώρισε άνθηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει μειωθεί στο 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής πλοίων, με την Ασία να κατέχει πλέον κυρίαρχη θέση στον τομέα.
Η Κίνα παράγει περίπου το 50% των πλοίων που καθελκύονται παγκοσμίως, ακολουθούμενη από Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/CNUCED), αυτές οι τρεις ασιατικές χώρες κατασκευάζουν πάνω από το 95% των πλοίων σε διεθνές επίπεδο.
Η ανακοίνωση του USTR έρχεται σε μια χρονική συγκυρία έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας, καθώς η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να κλιμακώνεται.