Δύο έφηβοι από το Βέλγιο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη στην Κένυα, κατηγορούμενοι για τη διακίνηση… μυρμηγκιών.
Η υπόθεση έχει σοκάρει τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τη διεθνή κοινότητα, καθώς αποκαλύπτει μια νέα, ανησυχητική τάση στο λαθρεμπόριο άγριας ζωής: την αλλαγή εστίασης από τους παραδοσιακούς «μεγάλους στόχους» της λαθροθηρίας -όπως οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι- σε άλλα είδη.
Οι Βέλγοι Λορνουά Νταβίντ και Σεπ Λόντεβικς, και οι δύο 19 ετών, συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου σε ξενώνα στην επαρχία Νακούρου, κατασχέθηκαν 5.000 μυρμήγκια αποθηκευμένα σε 2.244 δοκιμαστικούς σωλήνες γεμισμένους με βαμβάκι για να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους για μήνες.
Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους ενώπιον του ανακριτή στο Ναϊρόμπι, οι δύο έφηβοι φάνηκαν συντετριμμένοι, με συγγενείς τους να τους παρηγορούν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Όπως δήλωσαν στο δικαστήριο: «Συλλέγαμε τα μυρμήγκια για πλάκα και δεν γνωρίζαμε ότι είναι παράνομο».
Επιπλέον, στο ίδιο δικαστήριο, σε ξεχωριστή υπόθεση, κατηγορίες για παράνομη διακίνηση άγριας ζωής αντιμετώπισαν ο Κενυάτης Ντένις Νγκάνγκα και ο Βιετναμέζος Ντου Χουνγκ Νγκουγέν, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Ναϊρόμπι με 400 μυρμήγκια στο σπίτι τους.
Η Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) δήλωσε ότι και οι τέσσερις εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης μυρμηγκιών προς αγορές στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ τα κατασχεθέντα έντομα περιλαμβάνουν το είδος messor cephalotes, ένα μεγάλο κόκκινο μυρμήγκι συλλέκτη χαρακτηριστικό της Ανατολικής Αφρικής.
Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι η παράνομη εξαγωγή των μυρμηγκιών «υπονομεύει όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κένυας επί της βιοποικιλότητας, αλλά και στερεί από τις τοπικές κοινότητες και τα ερευνητικά ιδρύματα πιθανές οικολογικές και οικονομικές ωφέλειες».
Ωστόσο, οι πρόσφατες περιπτώσεις «αντιπροσωπεύουν μια στροφή στις τάσεις διακίνησης – από τα εμβληματικά μεγάλα θηλαστικά σε λιγότερο γνωστά αλλά οικολογικά κρίσιμα είδη».
Η αξία των κατασχεθέντων μυρμηγκιών εκτιμάται σε 1 εκατομμύριο σελίνια Κένυας (περίπου 7.700 δολάρια), με τις τιμές να διαφέρουν ανάλογα με το είδος και τη συγκεκριμένη αγορά προορισμού.
Ο Φίλιπ Μουρούθι, αντιπρόεδρος διατήρησης του Ιδρύματος Άγριας Ζωής Αφρικής (AWF) στο Ναϊρόμπι, προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών μέσω της παράνομης διακίνησης ειδών, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γεωργία των χωρών προορισμού.
«Ακόμα κι αν υπάρχει εμπόριο, θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο και κανείς δεν πρέπει να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους πόρους μας εύκολα», επεσήμανε.
Με πληροφορίες από: Associated Press