Στα σχέδια του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βρίσκεται η εκκίνηση ενός νέου προγράμματος που θα προσφέρει φθηνά ενοικιαζόμενα σπίτια σε νέους, ζευγάρια, χαμηλόμισθους, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και γενικά σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.
Αρθρογραφία από την Κατερίνα Φεσσά
Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», μέσω του οποίου θα παραχωρούνται σπίτια με κριτήρια εισοδήματος και κοινωνικού χαρακτήρα στους προαναφερθέντες πολίτες.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα ενισχύσει το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, περιλαμβάνοντας την ανακαίνιση παλαιών ακινήτων και την κατασκευή νέων σπιτιών σε αδόμητα οικόπεδα.
Κοινωνική Αντιπαροχή: Τι είναι και ποιους αφορά
Με την ψήφο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ορισμένα δημόσια ακίνητα θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες κατασκευαστές ώστε να αναλάβουν την ανέγερση σύγχρονων κτιρίων.
Οι κατασκευαστές θα διατηρήσουν έως και το 70% της οικοδομής προς όφελός τους, ενώ το υπόλοιπο 30% θα παραχωρηθεί στο κράτος για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των ευάλωτων. Έτσι, νέοι και ευάλωτες οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν νέα ή ανακαινισμένα σπίτια σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, οι ενοικιαστές θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του προγράμματος «rent to own», να αγοράσουν το σπίτι που διαμένουν, εφόσον πραγματοποιήσουν μια περίοδο συμφωνίας και συνεπούς πληρωμής ενοικίου.
Στόχοι του προγράμματος
Μέσω του νέου προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», η κυβέρνηση στοχεύει:
- Να προσφέρει κοινωνικό ενοίκιο σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.
- Να αυξήσει τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά.
- Να αξιοποιήσει την ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία.
Ειδικότερα, οι σημαντικές αλλαγές που αναμένονται με το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
1) Διεύρυνση της έννοιας της Κοινωνικής Αντιπαροχής, που θα περιλαμβάνει:
α. ανέγερση νέων κτιρίων σε αδόμητα οικόπεδα
β. ανακαίνιση ή επισκευή ήδη υπάρχοντων ακινήτων.
2) Δυνατότητα ανάθεσης πλήρους διαχείρισης κοινωνικών κατοικιών για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στον ανάδοχο.
3) Μεταβίβαση «εξ αδιαιρέτου» ποσοστού του ακινήτου στον ανάδοχο, επιτρέποντας πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση του ακινήτου.
4) Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο θα καταγράφει διαδικασίες, διαγωνισμούς και συμβάσεις, προωθώντας έτσι τη διαφάνεια και την καλύτερη εποπτεία.
5) Ο ΟΠΕΚΑ θα εξειδικεύσει τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής δικαιούχων.
6) Ελάχιστο ποσοστό 30% των κοινωνικών κατοικιών, σε αντίθεση με το προηγούμενο εύρος 30% – 60% χωρίς συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής δεν αναμένεται να επιφέρει γενική μείωση στις τιμές ενοικίων.