Πόσες φορές έχετε συμφωνήσει να κάνετε κάτι, ενώ μέσα σας νιώθατε διαφορετικά; Η ένταση που νιώθετε είναι ένα σημάδι ότι οι λόγοι σας δεν αντανακλούν την πραγματική σας διάθεση. Προσέξτε τις καθημερινές φράσεις που μπορεί να φαίνονται ευγενικές, αλλά κρύβουν θυμό και πικρία.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε 7 χαρακτηριστικές εκφράσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία και την ψυχική υγεία. Αξιολογήστε το γεγονός ότι οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις σας. Μην προσπαθείτε να δείχνετε ευγενικοί, περιμένοντας να καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε κάτι.
Η κατανόηση των λεπτών υπονοουμένων που αποκαλύπτουν ανεπίλυτα ζητήματα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις προσωπικές σας σχέσεις και να είστε πιο ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας.
Οι 7 φράσεις που φαίνονται ευγενικές αλλά υποκρύπτουν θυμό
- “Μια χαρά είμαι”
- “Μην αγχώνεσαι”
- “Ό,τι πεις εσύ”
- “Φαντάζομαι έτσι θα είναι”
- “Μην σε νοιάζει για εμένα”
- “Ενδιαφέρον”
- “Μια κουβέντα είπα”
“Μια χαρά είμαι”
Αυτή είναι από τις πιο κοινές εκφράσεις. Αν και φαίνεται πως υποδηλώνει ηρεμία, έρευνες έχουν δείξει ότι η καταστολή αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να έχει συνέπειες. Όταν προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε, απομακρυνόμαστε συναισθηματικά από τους άλλους.
Παρά τις καλές προθέσεις μας, αφήνουμε τον θυμό και την πικρία να ανθίζουν. Η καταπίεση των αληθινών συναισθημάτων οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση. Εάν δεν εκφράζετε τα συναισθήματά σας, δεν λέτε πλήρως την αλήθεια στον συνομιλητή σας.
Πάρτε τον χρόνο σας, ακούστε τα συναισθήματά σας και απαντήστε με ειλικρίνεια, όπως: “Είμαι λίγο αγχωμένος, ας το δούμε”. Μια ειλικρινής απάντηση μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση.
“Μην αγχώνεσαι”
Αυτή η φράση συχνά λέγεται αυθόρμητα όταν κάποιος ζητά συγγνώμη, αλλά μπορεί να κρύβει την ενόχληση που νιώθετε εσείς. Η καταπίεση των πραγματικών σας αισθημάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να γίνετε επιθετικοί ή συγκρουσιακοί. Μπορείτε να εξηγήσετε με ήρεμο τόνο τα προβλήματα που προκαλεί η συμπεριφορά του άλλου, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Είναι καλύτερο από το να αφήνετε θυμό να συσσωρεύεται.
“Ό,τι πεις εσύ”
Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται ευγενική, αλλά υποδηλώνει εξάντληση και παραίτηση. Το επιφανειακό μήνυμα είναι ότι είστε πρόθυμοι να αποδεχθείτε τις επιλογές των άλλων, ωστόσο στην πραγματικότητα δηλώνει ότι δεν έχετε την ενέργεια να αποφασίσετε και ότι βαρεθήκατε να μην σας λαμβάνουν υπόψη.
Όταν συνεχώς παραχωρούμε το δικαίωμα να επιλέγουμε, δεν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας. Μη διστάζετε να πείτε τη γνώμη σας.
“Φαντάζομαι έτσι θα είναι”
Αυτή η φράση, αν και αθώα στην επιφάνεια, υποδηλώνει δισταγμό ή απρόθυμη αποδοχή. Δεν ήταν το ίδιο με το “ναι, συμφωνώ”. Δηλώνει υποταγή αλλά με αμφιθυμία.
Άτομα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν θέλουν να δημιουργήσουν εντάσεις και δεν εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες. Μην ξεχνάτε να διατυπώνετε τις ενστάσεις σας. Η ειλικρίνεια απαιτεί ευαλωτότητα, αλλά δημιουργεί πιο στέρεες βάσεις στις σχέσεις.
“Μην σε νοιάζει για εμένα”
Το πραγματικό νόημα αυτής της φράσης είναι αντίθετο από αυτό που φαίνεται. Το άτομο που τη λέει νιώθει παραμελημένο. Μην κρύβετε τις ανάγκες σας πίσω από τέτοιες υποτιμητικές εκφράσεις. Η ειλικρίνεια συμβάλλει στο να αποτραπεί η συναισθηματική εξάντληση.
Είναι καλύτερο να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε υποστήριξη και βοήθεια. Η συναισθηματική ειλικρίνεια δίνει το σωστό παράδειγμα προς τους άλλους.
“Ενδιαφέρον”
Όταν κάποιος δηλώνει κάτι ως “ενδιαφέρον”, συχνά δεν το εννοεί και σημαίνει ότι τον ενοχλεί ή τον προσβάλει. Πολλοί προτιμούν να κρύψουν τη διαφωνία τους πίσω από μια ασαφή επιδοκιμασία. Ωστόσο, η υποκρισία δεν βοηθά στη δημιουργία υγιών σχέσεων.
Η ειλικρίνεια, αν και ενδέχεται να φέρνει δυσάρεστες στιγμές, είναι απαραίτητη. Μπορείτε να εκφράσετε τη διαφωνία σας με σεβασμό, προάγοντας τη θετική επικοινωνία χωρίς να κρύβετε το θυμό σας.
“Μια κουβέντα είπα”
Αυτή η φράση, αν και φαίνεται αθώα, είναι γεμάτη παθητική επιθετικότητα. Συχνά συνοδεύεται από ένα επικριτικό σχόλιο, επιτρέποντας στον ομιλητή να διαμαρτύρεται χωρίς να το παραδεχτεί ευθέως.
Κλιμακώνει την ένταση, αφήνοντας τον συνομιλητή σας να μπερδευτεί για το αν θα πρέπει να το αγνοήσει ή να ασχοληθεί επαρκώς. Χρησιμοποιήστε σαφείς εκφράσεις για να διευκρινίσετε τις επιθυμίες σας και αιτιολογήστε τις.
Η άμεση και ειλικρινής επικοινωνία μειώνει τη σύγχυση και αποτρέπει την αναζωπύρωση θυμού. Η πραγματική ευγένεια αντικατοπτρίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία.
Συμβουλές
Kάθε μία από αυτές τις φράσεις μπορεί να φαίνεται ευγενική, αλλά κρύβει ανεπίλυτα συναισθήματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια και τον σεβασμό είναι πιο ικανοποιητικές και λιγότερο στρεσογόνες.
Αυτό ισχύει σε επαγγελματικές, φιλικές και οικογενειακές σχέσεις. Αντικαταστήστε αυτές τις φράσεις με αλήθειες και σαφήνεια. Ο στόχος δεν είναι να γίνετε απότομοι ή αγενείς, αλλά να κατανοήσετε ότι τα λόγια σας πρέπει να συμφωνούν με τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.