Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί στην Ελλάδα, που παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαιτέρως την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Η ονομασία «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «çörek», η οποία σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη που περιέχει μαγιά. Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, που εκπροσωπεί τη ζωή.
Η μορφή του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με την περιοχή παρασκευής. Συνήθως, του δίνεται σχήμα πλεξούδας ή σαλιγκαριού και πασπαλίζεται με σουσάμι ή αμύγδαλα πριν τον ψήσιμο. Αν επιθυμείτε να φτιάξετε τα δικά σας τσουρέκια και να τα απολαύσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές συνταγές εκείνη που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για τσουρέκι με μαστίχα.
Υλικά για τη συνταγή
Για το προζύμι:
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη (ή 2-3 ολόκληροι κόκκοι μαστίχας χτυπημένοι με λίγη ζάχαρη)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 100 γρ. λιωμένο και χλιαρό βούτυρο αγελάδος
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό
- Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
Ετοιμάστε το προζύμι:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη.
- Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Ετοιμάστε τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κάρδαμο (αν χρησιμοποιείτε), τη μαστίχα και το αλάτι.
- Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το προζύμι, τα αυγά, το χλιαρό γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Αν χρησιμοποιείτε ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέστε το τώρα.
- Ζυμώστε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια λεία, ελαστική και σχετικά κολλώδη ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγo αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη υφή.
- Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, γυρίστε την για να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάστε το τσουρέκι:
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, αδειάστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάστε κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι (περίπου 40-50 εκ.).
- Ενώστε τις τρεις άκρες και πλέξτε τα κορδόνια μεταξύ τους για να σχηματίσετε ένα τσουρέκι. Σφραγίστε καλά τις άκρες.
- Τοποθετήστε το τσουρέκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάστε το με μια ελαφριά πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήστε το τσουρέκι:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (αέρα).
- Αλείψτε την επιφάνεια του τσουρεκιού με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.
- Ψήστε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι ψημένο εσωτερικά (μπορείτε να το ελέγξετε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι, αν βγει καθαρό). Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, σκεπάστε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο προς το τέλος του ψησίματος.
- Αφήστε το τσουρέκι να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Συμβουλές για επιτυχία:
- Το γάλα και το βούτυρο πρέπει να είναι χλιαρά (όχι καυτά) για να μην καταστρέψουν τη μαγιά.
- Η υπομονή για να φουσκώσει η ζύμη είναι το «κλειδί» για ένα αφράτο τσουρέκι.
- Αποφύγετε την υπερβολική ζύμωση, καθώς μπορεί να σκληρύνει το τσουρέκι.
- Εκτός από τη μαστίχα, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!