• Latest
Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι με μαστίχα

Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι με μαστίχα

April 13, 2025
Η OpenAI θέλει τώρα να γίνει η νέα Apple, εξαγόρασε την εταιρεία καινοτόμων συσκευών που ίδρυσε ο σχεδιαστής του iPhone

Η OpenAI θέλει τώρα να γίνει η νέα Apple, εξαγόρασε την εταιρεία καινοτόμων συσκευών που ίδρυσε ο σχεδιαστής του iPhone

May 22, 2025
Αθήνα: Μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Αθήνα: Μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

May 22, 2025
Οργή Τραμπ για την επίθεση στην Ουάσιγκτον: «Πρέπει να σταματήσει ο αντισημιτισμός, τώρα

Οργή Τραμπ για την επίθεση στην Ουάσιγκτον: «Πρέπει να σταματήσει ο αντισημιτισμός, τώρα

May 22, 2025
«Παιχνιδάκι για εμάς αυτός ο σεισμός» λέει ο δήμαρχος Αρκαλοχωρίου

«Παιχνιδάκι για εμάς αυτός ο σεισμός» λέει ο δήμαρχος Αρκαλοχωρίου

May 22, 2025
Ηλιοφάνεια στην Αθήνα, αν και έρχονται σύννεφα από τις ΗΠΑ

Ηλιοφάνεια στην Αθήνα, αν και έρχονται σύννεφα από τις ΗΠΑ

May 22, 2025
Συνταγή για λαχταριστή γαριδομακαρονάδα με βούτυρο και σκόρδο

Συνταγή για λαχταριστή γαριδομακαρονάδα με βούτυρο και σκόρδο

May 22, 2025
Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Λεωφόρος Αθηνών: Νεκρή η 32χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή

May 22, 2025
Ανανέωση στόλου και διανομή μερίσματος

Fleet renewal and dividend distribution

May 22, 2025
Τραμπ: «Φρικτοί φόνοι» στην Ουάσιγκτον

Τραμπ: «Φρικτοί φόνοι» στην Ουάσιγκτον

May 22, 2025
Σεισμός στην Κρήτη: Το έντονο βουητό μετά τα 6,1 Ρίχτερ που τρόμαξε τους κατοίκους

Σεισμός στην Κρήτη: Το έντονο βουητό μετά τα 6,1 Ρίχτερ που τρόμαξε τους κατοίκους

May 22, 2025
AADE: Old airbnb and undeclared property files from 2019 onward are being reopened

AADE: Old airbnb and undeclared property files from 2019 onward are being reopened

May 22, 2025
The angry messages about the PR scam with the Final 4 while the complaints are growing: “Your audacity knows no bounds” – They file a class action lawsuit

The angry messages about the PR scam with the Final 4 while the complaints are growing: “Your audacity knows no bounds” – They file a class action lawsuit

May 22, 2025
NeaGreece
Advertisement
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Διεθνή
  • πολιτική
  • Κοινωνία
  • αθλητισμός
  • Lifestyle
No Result
View All Result
NeaGreece
No Result
View All Result
Home timeout

Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι με μαστίχα

info@neagreece.gr by [email protected]
April 13, 2025
in timeout, ΠΑΣΧΑ
0
Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι με μαστίχα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί στην Ελλάδα, που παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαιτέρως την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Η ονομασία «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «çörek», η οποία σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη που περιέχει μαγιά. Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, που εκπροσωπεί τη ζωή.

Η μορφή του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με την περιοχή παρασκευής. Συνήθως, του δίνεται σχήμα πλεξούδας ή σαλιγκαριού και πασπαλίζεται με σουσάμι ή αμύγδαλα πριν τον ψήσιμο. Αν επιθυμείτε να φτιάξετε τα δικά σας τσουρέκια και να τα απολαύσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές συνταγές εκείνη που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για τσουρέκι με μαστίχα.

Υλικά για τη συνταγή

Για το προζύμι:

  • 125 ml χλιαρό γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (προαιρετικά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη (ή 2-3 ολόκληροι κόκκοι μαστίχας χτυπημένοι με λίγη ζάχαρη)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 ml χλιαρό γάλα
  • 100 γρ. λιωμένο και χλιαρό βούτυρο αγελάδος
  • Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό
  • Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι για πασπάλισμα

Οδηγίες για τη συνταγή

Ετοιμάστε το προζύμι:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη.
  3. Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Ετοιμάστε τη ζύμη:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κάρδαμο (αν χρησιμοποιείτε), τη μαστίχα και το αλάτι.
  2. Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το προζύμι, τα αυγά, το χλιαρό γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Αν χρησιμοποιείτε ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέστε το τώρα.
  3. Ζυμώστε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια λεία, ελαστική και σχετικά κολλώδη ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγo αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη υφή.
  4. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, γυρίστε την για να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάστε το τσουρέκι:

  1. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, αδειάστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάστε κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι (περίπου 40-50 εκ.).
  2. Ενώστε τις τρεις άκρες και πλέξτε τα κορδόνια μεταξύ τους για να σχηματίσετε ένα τσουρέκι. Σφραγίστε καλά τις άκρες.
  3. Τοποθετήστε το τσουρέκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάστε το με μια ελαφριά πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ψήστε το τσουρέκι:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (αέρα).
  2. Αλείψτε την επιφάνεια του τσουρεκιού με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.
  3. Ψήστε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι ψημένο εσωτερικά (μπορείτε να το ελέγξετε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι, αν βγει καθαρό). Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, σκεπάστε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο προς το τέλος του ψησίματος.
  4. Αφήστε το τσουρέκι να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Συμβουλές για επιτυχία:

  • Το γάλα και το βούτυρο πρέπει να είναι χλιαρά (όχι καυτά) για να μην καταστρέψουν τη μαγιά.
  • Η υπομονή για να φουσκώσει η ζύμη είναι το «κλειδί» για ένα αφράτο τσουρέκι.
  • Αποφύγετε την υπερβολική ζύμωση, καθώς μπορεί να σκληρύνει το τσουρέκι.
  • Εκτός από τη μαστίχα, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Tags: γιαμαστίχαμεπαραδοσιακόσυνταγήτσουρέκι
Previous Post

Αναζητούνται λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στη σαρκοφάγο του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ

Next Post

Mπορούμε να βρούμε μια «win-win» λύση σε ό,τι αφορά το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

info@neagreece.gr

[email protected]

Next Post
Mπορούμε να βρούμε μια «win-win» λύση σε ό,τι αφορά το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Mπορούμε να βρούμε μια «win-win» λύση σε ό,τι αφορά το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

NeaGreece.gr

© 2025 NeaGreece.gr.

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

No Result
View All Result

© 2025 NeaGreece.gr.